Inspectie waarschuwt Afvalfonds om inzameldoel statiegeldflessen
Stichting Afvalfonds Verpakkingen heeft een waarschuwingsbrief ontvangen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vanwege het niet halen van het inzameldoel voor plastic flessen. Daarin verzoekt ILT de stichting om op korte termijn met een verbeterplan te komen hoe het fonds, dat namens het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van verpakkingen, het doel wel kan halen.
Vorige maand werd bekend dat vorig jaar 68 procent van alle plastic flesjes is ingeleverd, ver beneden de wettelijk verplichte doelstelling van 90 procent. Verantwoordelijk demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen liet zich eerder vrijdag nog uit over de kwestie, en zei „ronduit teleurgesteld” te zijn over het aantal inzamelpunten. Ook vindt zij dat er „echt nog werk aan de winkel” is.
De ILT stelt nu dat het Afvalfonds Verpakkingen de wet overtreedt. De inspectie wil verbetering zien, gestoeld op een analyse en een plan, waarmee de doelen wel worden behaald. Ook vordert de ILT informatie van de stichting, bijvoorbeeld inzamelcijfers per merk en cijfers over het aantal inzamelautomaten en andere inleverpunten.
„Het inzameldoel van 90 procent is ambitieus, maar dat is niet zomaar een doelstelling”, benadrukt de inspectie in een schriftelijke verklaring. „Dagelijks gebruiken we ruim 4 miljoen plastic flessen. Het is dus hard nodig om de hoeveelheid plastic die we gebruiken en in het milieu belandt terug te dringen en de flessen te recyclen voor hergebruik van grondstoffen.”
Of de inspectie verder wil ingrijpen, is nog niet bekend. Pas als er een verbeterplan ligt, kijkt de ILT of er aanleiding is voor vervolgstappen. Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux hoopte eerder dat de ILT ook dwangsommen zou gaan uitdelen om meer druk op de ketel te zetten. De organisatie benadrukte vorige maand al dat er nog veel te weinig plekken zijn waar de consument statiegeld kan terugkrijgen. Ook zou het statiegeldbedrag eigenlijk te laag zijn om snel een gedragsverandering bij consumenten op gang te brengen. Daarom zou overheidsingrijpen noodzakelijk zijn.