OpinieCommentaar

Kloof tussen Westen en Rusland steeds groter

Een raketaanval verstoorde woensdag het leven in de Oekraïense stad Kastjantynivka, in de regio Donetsk. Een Russische raket trof midden op de dag een markt en verschillende winkels. Het gevolg: zeker zeventien doden, onder wie een kind, en meer dan dertig gewonden. Daarachter: veel families in rouw. Ook raakten tientallen winkels, een bank en een appartementencomplex beschadigd.

Hoofdredactie
7 September 2023 15:35Gewijzigd op 7 September 2023 17:03
De Russische president Vladimir Poetin, woensdag in Moskou. beeld EPA, Mikhael Klimentyev
De Russische president Vladimir Poetin, woensdag in Moskou. beeld EPA, Mikhael Klimentyev

Het zijn berichten die nog nauwelijks opvallen in de nieuwsstroom. De oorlog in Oekraïne hoort er inmiddels bij en daarmee ook dergelijke incidenten. Soms is het daarom goed even te blijven haken bij een nieuwsbericht als dit. Het helpt tegen gewenning aan een zielloze oorlog die zich nu al anderhalf jaar voortsleept.

De aanval onderstreept ook dat de weg naar de onderhandelingstafel steeds verder uit zicht raakt. Rusland treft met regelmaat willens en wetens burgerdoelen. Dat is inzet voor volkenrechtelijke veroordeling, niet voor een gesprek tussen gelijken over het einde van een oorlog. Vroeg of laat zal er een oplossing moeten komen, maar onder deze omstandigheden is daar geen vruchtbare bodem voor.

De berichten over een aanstaand bezoek van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan de Russische president Vladimir Poetin laten daarbij nog eens duidelijk zien wat er op het spel staat. Moskou betrekt al langer onder meer drones van Iran en lijkt nu de banden met Pyongyang stevig aan te gaan halen. Door het aangaan van nauwe betrekkingen met deze landen schaart Rusland zich in zeer bedenkelijk gezelschap.

Nu is de relatie tussen Rusland en Noord-Korea niet van gisteren. De waarschijnlijke ontmoeting duidt echter zonder meer op intensivering van de contacten. Kenners denken onder meer aan de inzet van Noord-Koreanen in de bezette Oekraïense gebieden om te helpen bij de wederopbouw, maar wellicht ook om mee te vechten.

Het is zeker niet zo dat Oekraïne daartegenover het braafste jongetje van de klas is. Het recente ontslag van de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov vanwege corruptie binnen de strijdkrachten bewijst eerder het tegendeel. Onderdeel van de corruptie is de grote schaal waarop dienstplichtigen in Oekraïne zich letterlijk onder de wapens vandaan weten te kopen. Het maakt inzichtelijk waarom Oekraïne nog niet klaar is voor toetreding tot de NAVO en de Europese Unie. President Volodymyr Zelensky maakt er echter onmiskenbaar werk van de corruptie in Oekraïne aan te pakken.

Waar Oekraïne zich daarmee duidelijk beweegt naar meer transparantie en openheid, beweegt Rusland zich precies in de tegengestelde richting. De afstand van het Westen tot Moskou wordt daarmee steeds groter, of wellicht is het beter om te stellen dat die steeds inzichtelijker wordt. De weg van het compromis raakt daarmee helaas ook steeds verder uit zicht.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer