Binnenland
Vrouw die onterecht verwijt OM kreeg: boek niet dicht met excuses

Bestuurskundige Kirsten Verdel en haar advocaat Juriaan de Vries willen meer uitleg van het Openbaar Ministerie (OM) over de onterechte waarschuwing die Verdel ontving na een klimaatprotest waar ze helemaal niet bij aanwezig was geweest. Verdel noemt de excuses van het OM „fijn”, maar ze vindt tegelijkertijd dat de excuusbrief „meer vragen oproept dan beantwoordt”. De Vries zegt dat „het boek nog lang niet dicht kan”.

ANP

Verdel is een van de zeven mensen van wie het OM nu toegeeft dat ze ten onrechte zijn aangewezen als deelnemers aan een protest op Schiphol op 5 november 2022. In totaal kregen 175 mensen een brief waarin stond dat ze de wet hadden overtreden. De Koninklijke Marechaussee had via politiebronnen en openbare bronnen, zoals sociale media, geprobeerd hun identiteit vast te stellen.

„Ik heb heel nadrukkelijk gezegd dat ik wilde weten welk bericht van mij dan een trigger was om mijn foto te gaan matchen en wie die match dan maakte”, zegt Verdel. „Op beide vragen wordt niet ingegaan. Ik vind dat verontrustend en het maakt onzeker: heb ik dan zulke gekke dingen gepost?”

Uit antwoorden van het OM leidt advocaat De Vries af dat gegevens van Verdel een eigen leven zijn gaan leiden in informatiesystemen. Zo vernam hij dat haar naam later opdook in een ‘informatieverzamelbak’ die door de politie Den Haag is gebruikt. Waarom precies is nog niet duidelijk. „Extreem zorgelijk”, oordeelt de advocaat.

Het OM heeft aangegeven dat de naam van Verdel wordt verwijderd uit dossiers over het Schipholprotest van Extinction Rebellion. Over andere plekken waar haar naam is genoteerd, wordt echter niks gezegd. „Het is goed dat dit gezwel wordt weggesneden, maar dat moet ook gebeuren met alle eventuele uitzaaiingen” stelt de advocaat.

Verdel en haar advocaat beraden zich op verdere stappen. Los van haar eigen zaak is de bestuurskundige benieuwd hoe de instanties in de toekomst willen voorkomen dat mensen ten onrechte van strafbare feiten worden beticht. „Ook daar komt geen antwoord op.” De marechaussee moet hier zelf onderzoek naar doen. „Hoe en wanneer wij daar dan weer over horen, blijft onduidelijk.”

Ook Greenpeace en Extinction Rebellion zijn niet tevreden. Ze noemen excuses goed, maar vinden dat álle waarschuwingen die na de demonstratie zijn verzonden, ingetrokken moeten worden. „Deze intimiderende brief schaadde niet alleen het recht op een eerlijk proces, maar ook het recht op protest, dat juist zo fundamenteel is voor onze democratie”, stellen ze.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer