Proces motorbende verder in Maasstad
De Amsterdamse rechtbank hoorde dinsdagmorgen de belangrijkste getuige in het proces tegen de vijftien van drievoudige moord verdachte Hells Angels in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam.
De partijen in het proces, onder wie de advocaten, vertrokken vanmorgen iets voor 8.00 uur bij de rechtbank in Amsterdam. Ze zaten in een klein busje. Journalisten en andere procesvolgers reden mee in een touringcar. Het gevolg kwam rond 9.30 uur bij de rechtbank in Rotterdam aan.
De Amsterdamse rechtbank vindt op basis van een veiligheidsanalyse van de politie dat het horen van de getuige niet in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp kan plaatsvinden. Zelfs bij een verhoor in de bunker, zoals het gebouw doorgaans wordt aangeduid, zou zijn veiligheid onvoldoende gegarandeerd kunnen worden.
De kroongetuige is de Antilliaan A. D., lid van de Carribbean Brothers, een met de Hells Angels verbonden motorclub op Curaçao. Hij zou betrokken zijn geweest bij een fout gelopen cocaïnetransactie, waar ook de drie slachtoffers de hand in gehad zouden hebben. Die ripdeal, waarbij het om een kleine 300 kilo cocaïne draaide, zou voor de Nomads aanleiding zijn geweest hun clubgenoten te vermoorden. Zij wilden de relatie met de Colombiaanse drugshandelaren in stand houden, zegt D.
D. heeft uitvoerig verklaard tegenover de politie, nadat hij vorig jaar maart korte tijd gegijzeld zou zijn geweest door twee Nomads. Dit tweetal zou hem hebben gezegd dat zij verantwoordelijk zijn voor de drievoudige moord. Tevens heeft D. verklaard dat de Nomads betrokken waren bij twee cokelijnen tussen Nederland en Colombia en dat dat tot hoogoplopende ruzies heeft geleid. Er zou bovendien een machtsstrijd binnen de gelederen van de Nomads hebben gewoed.
Ook verklaart D. dat hij niet weet of alle Nomads bij de drievoudige liquidatie betrokken zijn geweest. Wel denkt hij dat de hele club ervan afgeweten moet hebben. De moord op één van de drie zou mogelijk een vergissing zijn geweest, aldus D.
De kroongetuige wordt zelf ook door justitie vervolgd wegens zijn aandeel bij de invoer van de veelbesproken partij coke. D. onderhandelt nog met justitie over eventuele toezeggingen in ruil voor zijn belastende verklaringen. De rechtbank heeft officier van justitie G. Oldenkamp maandag opgedragen hier op zeer korte termijn openheid van zaken over te geven.
Maandagmorgen begon in het beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp de zaak tegen vijftien Limburgse Hells Angels, de zogeheten Nomads. Ze worden allemaal verdacht van moord op drie clubgenoten, vorig jaar februari bij Echt. In de rechtszaal in Osdorp zaten ongeveer zeventig mensen, onder wie de verdachten, hun advocaten en veel beveiligingspersoneel.
De rechtbank heeft maandag de zaak tegen twee Limburgse Hells Angels die worden verdacht van de moord op de 19-jarige Steven Chocolaad, aangehouden.
De advocaten van deze twee verdachten probeerden maandag de aanklacht nog van tafel te vegen. Ze vroegen de rechtbank in Amsterdam deze beschuldiging niet-ontvankelijk te verklaren. De rechtbank heeft het onderzoek nu terugverwezen naar de rechter-commissaris.
De rechters zijn het met de verdediging eens dat het vragen oproept dat de advocaten stelselmatig te laat zijn geïnformeerd en verhoren van een belangrijke getuige bij de rechter-commissaris niet hebben mogen bijwonen.
De rechtbank vindt dat die vragen moeten worden beantwoord. Daarom wordt de moordzaak tegen Chocolaad, wiens lichaamsdelen in mei 2003 in het Julianakanaal in Limburg werden opgevist, nog niet aan de kant geschoven. De rechters willen eerst meer informatie en banden met geluidsopnamen van ondervragingen van de belangrijkste getuige horen.