AI en klimaat centraal bij nieuw academisch jaar
Op diverse plekken in Nederland is maandag het academisch jaar geopend. Diverse sprekers gingen in op kunstmatige intelligentie (AI).
Zo zei demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf op de Universiteit Twente dat creativiteit, weerbaarheid en veerkracht hun plek in het onderwijs moeten behouden, ondanks de opkomst van AI. De bewindspersoon pleitte daarom voor een „stevige plek” voor genoemde vaardigheden in het onderwijs.
Ook zei Dijkgraaf te hopen dat de Tweede Kamer zijn voorstel over het controleren van de internationalisering van het onderwijs niet controversieel verklaart. Hij wil onder meer dat buitenlandse studenten zich verplicht met de Nederlandse taal bezighouden.
Verder deed Dijkgraaf de suggestie om mbo-studenten na het behalen van hun diploma de mogelijkheid te geven hun expertise verder te ontwikkelen binnen het mbo. Tegelijk stelde de bewindsman dat de miljarden die het kabinet voor het onderwijs beschikbaar stelde al verbeteringen laten zien, zoals de herinvoering van de basisbeurs.
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema sprak op de jaaropenng van de Universiteit van Amsterdam over wantrouwen van mensen in de gevestigde orde. Het establishment –„daartoe reken ik ook mezelf”– geeft mensen aanleiding tot wantrouwen, zei de burgemeester. Cijfers worden volgens Halsema niet gebruikt om mensen te helpen, maar om beleid te rechtvaardigen.
Minister Karien van Gennip stelde tijdens de jaaropening van de Technische Universiteit Delft dat techneuten hard nodig zijn nu technologische ontwikkelingen, zoals AI, de politiek confronteren met ethische vraagstukken. Vorig jaar veroorzaakte chatbot ChatGPT een discussie over de kansen en gevaren van AI.
Demissionair staatssecretaris van Digitalisering Alexandra van Huffelen wil de Big Tech „temmen”, zei ze in een toespraak bij de Tilburg Universiteit. De grootste technologiebedrijven willen namelijk dat zij mogen bepalen wie welke informatie tot zich krijgt. Van Huffelen maakte duidelijk dat niet te zien zitten, omdat dat volgens haar onderworpenheid betekent aan een selsect groepje „witte mannen”.
Industrie
De energietransitie in Europa moet sneller en socialer, betoogde Diederik Samsom maandag op de TU Eindhoven (TU/e). Wegens klimaatverandering, maar ook om de concurrentie met andere werelddelen aan te kunnen. „China en de Verenigde Staten versnellen hun transitie en bedreigen onze industrie”, zei de PvdA-prominent.
Samsom reageerde met zijn betoog op TU/e-bestuurvoorzitter Robert-Jan Smits. Die waarschuwde de afgelopen tijd voor een te snelle transitie. „Onze infrastructuur is namelijk nog niet klaar voor de energietransitie. Er wachten 6000 ondernemers hier in de regio op een aansluiting – en dat mag je de overheid verwijten”, zei hij maandag nog in Het Financieele Dagblad. Tijdens de opening nuanceerde Smits dat ook hij de transitie wel wil versnellen, mits de infrastructuur dat toelaat.