Binnenlandaanpak chemours

Dordrecht smeekt provincie om harde aanpak Chemours

De gemeente Dordrecht heeft de provincie Zuid-Holland opgeroepen de chemische fabriek Chemours harder aan te pakken. Wethouder Tanja de Jonge vroeg de provincie niet alleen om strengere regels voor de vergunningverlening, maar ook om hardere maatregelen bij overtredingen.

Redactie binnenland
1 September 2023 18:10Gewijzigd op 2 September 2023 20:06
Omwonenden op de publiek tribune tijdens de hoorzitting van de Provinciale Staten Zuid-Holland met de directie Chemours. beeld ANP, Jeffrey Groeneweg
Omwonenden op de publiek tribune tijdens de hoorzitting van de Provinciale Staten Zuid-Holland met de directie Chemours. beeld ANP, Jeffrey Groeneweg

„Een dwangsom is prima, maar doet geen pijn”, zei De Jonge tijdens een hoorzitting van de Zuid-Hollandse Provinciale Staten. „Soms moet je iets stilleggen als je wat voor elkaar wil krijgen.” Ze riep Chemours op om „verantwoordelijkheid” te nemen en de uitstoot van schadelijke stoffen „zo snel mogelijk” naar nul te brengen.

De wethouder wees op het advies aan inwoners van Dordrecht om geen groente uit eigen moestuin meer te eten, omdat daar PFAS in zit. Ook openbare zwemplassen kunnen niet meer gebruikt worden. „Mensen maken zich terecht zorgen om hun gezondheid. Het helpt dan niet als we weten dat er dagelijks nieuwe concentraties PFAS worden toegevoegd aan het water, de lucht en de bodem.”

Dordrecht heeft samen met Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden een rechtszaak aangespannen tegen Chemours. De gemeenten houden het bedrijf verantwoordelijk voor alle schade. „Onze stad en onze inwoners accepteren dit niet langer.”

De Rijnmondse milieudienst DCMR zei tijdens de hoorzitting Chemour met wantrouwen te behandelen, maar heeft geen bewijs dat het bedrijf stelselmatig de regels overtreedt. De milieudienst gaat namens de provincie over vergunningverlening, toezicht en handhaving.

Omwonenden riepen vrijdag op de vergunning van de fabriek in te trekken. Ook vroegen ze de GGD om een bevolkingsonderzoek en betoogden ze dat Chemours de verontreiniging van water en bodem moet herstellen. Helemaal geen uitstoot meer is volgens DCMR op dit moment echter niet juridisch af te dwingen. Ook een vergunning intrekken kan niet zomaar.

Net als eerder bij een hoorzitting in de Tweede Kamer benadrukte het bedrijf zelf vooral welke maatregelen het door de jaren heen heeft genomen om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. In de zaal klonk afkeurend gejoel.

Procedures

Over het nieuws dat Chemours een schikkingsvoorstel van „een aantal miljoenen” deed om de schade af te kopen, zwijgt de Dordtse fabriek. Volgens tv-programma Zembla deed het bedrijf dit op voorwaarde dat gemeenten geen verdere procedures zouden starten. Ondanks herhaalde vragen van de Statenleden ging de leiding niet op de kwestie in.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer