Dorpskerk Kinderdijk bestaat 100 jaar
De hervormde dorpskerk in Kinderdijk bestaat 100 jaar. In januari is het een eeuw geleden dat het gebouw in gebruik werd genomen.
De hervormde gemeente Kinderdijk-Middelweg houdt er elke zondag twee diensten. Deze gemeente is sinds 1962 zelfstandig. Tot dan hoorde de kerk bij de hervormde gemeente Nieuw-Lekkerland.
Ondanks de geringe ouderdom, vergeleken met de kerken van omliggende dorpen, is het gebouw een rijksmonument. Het is om meerdere redenen uniek. Zo is de kerk een ontwerp van architect Jan Wils, een ontwerper met een socialistische levensvisie en lid van de cultuurstroming De Stijl. In die tijd van verzuiling was het ongebruikelijk om de opdracht voor een ontwerp van een kerkgebouw aan andersdenkenden te geven.
De glas-in-loodramen van de kerk verbeelden geen kerkelijke voorstellingen, maar hebben een Mondriaan-achtige kleur- en vlakverdeling, geheel overeenkomstig het gedachtegoed van De Stijl.
De kerkbouw is volledig betaald uit één legaat, van de laatste nazaat van een Kinderdijkse scheepsbouwfamilie. Het orgel, uit de orgelbouwtraditie van de Friese familie Van Dam en afkomstig uit Gorredijk, is ouder dan de kerk. De oudste pijpen dateren van omstreeks 1650.
Het kerkgebouw staat aan een dijk. Daardoor is een bijzondere fundering aanwezig. In de destijds nutteloze, deels open ruimte van de fundering is in 1998 een jeugdruimte gecreëerd. In de periode 1970-1990 zijn veel huizen in Kinderdijk afgebroken voor de dijkverzwaring. Ook de kerk stond op de nominatie gesloopt te worden. Door wijziging van de dijkplannen kon het gebouw blijven staan.
Op Open Monumentendag (9 september) is de kerk te bezichtigen van 10.00 tot 16.00 uur.