Ulu-moskee Utrecht sluit zich aan bij Grootste Museum
De Ulu-moskee in Utrecht, de grootste moskee van Nederland, sluit zich in november aan bij het Grootste Museum van Nederland, een landelijk project van Museum Catharijneconvent, waarbij nationaal religieus erfgoed wordt opengesteld voor het brede publiek.
Sinds de opening van het Grootste Museum in 2017 hebben miljoenen mensen de aangesloten kerken en synagogen bezocht en kennis gemaakt met hun bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Tot het project behoren onder andere de Portugese Synagoge in Amsterdam, de Grote Kerk in Breda, de Sint-Jan in Gouda, de Domkerk in Utrecht, de Sint-Jan de Doper in Waalwijk, de Walburgiskerk in Zutphen en Academiehuis Grote Kerk in Zwolle.
Vanaf dit jaar wordt de samenwerking uitgebreid met moskeeën, tempels en migrantenkerken. Deze zomer sloot de Yunus Emre-moskee in Almelo zich aan, in september volgt de soefi-tempel Universel Murad Hassil bij Katwijk aan Zee, in oktober de orthodoxe Kathedraal van de Heilige Nikolaas in Rotterdam. De Ulu-moskee wordt in november toegevoegd, zo maakte het Catharijneconvent deze week bekend.
De Utrechtse moskee, met een oppervlakte van 4800 vierkante meter, werd in de periode 2009-2015 gebouwd. De moskeegemeenschap financierde de bouw helemaal zelf; geen enkele euro is gesubsidieerd of uit andere landen ontvangen. Voor de buitenzijde is bewust gekozen voor bakstenen, omdat die het meest worden gebruikt in de Nederlandse architectuur. Zowel van binnen als van buiten heeft de moskee een moderne uitstraling. Meerdere zalen in het gebouw kunnen door bedrijven en organisaties gehuurd worden. De moskee heeft een speciale stilteruimte voor mensen met een andere religie of levensbeschouwing.