Buitenland
Bosbranden Griekenland woeden door, bij Athene onder controle

De bosbrand bij de Griekse hoofdstad Athene is grotendeels onder controle, terwijl de branden in het noordoosten van het land nog altijd een groot probleem vormen. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer tegen Griekse media gezegd.

ANP

Er worden successen geboekt bij de brandbestrijding in de bergen ten noorden van Athene omdat er nu minder wind is dan voorgaande dagen. In een nationaal park bij de noordoostelijke stad Alexandroupolis woedt sinds zaterdag een ongecontroleerde brand die een gebied van 73.000 hectare heeft getroffen. Die brand is de grootste in de Europese Unie dit jaar en de op een na grootste sinds 2000. Griekenland ontvangt Europese hulp bij de bestrijding van zijn branden.

De Griekse brandweer maakte donderdagavond bekend dat in de voorgaande 24 uur 69 branden waren ontstaan en dat de meeste branden onder controle waren gebracht. Veel branden waren volgens een woordvoerder het gevolg van brandstichting, al wees hij erop dat dit lastig is te bewijzen.

In de bergen bij Athene werden volgens minister Vassilis Kikilias (Burgerbescherming) donderdag herhaaldelijk pogingen tot brandstichting gedaan. Hij waarschuwde daarop dat de „asociale brandstichters” zullen worden gevonden en in de rechtbank zullen terechtstaan. In de praktijk gaat dit lastig omdat branden vaak op afgelegen plekken worden aangestoken en de daders al weg zijn voordat het vuur om zich heen grijpt.

Griekenland heeft te maken met een warme en droge zomer die gepaard gaan met vele bosbranden. Die hebben in totaal meer dan 120.000 hectare land in de as gelegd, een verdrievoudiging van het landelijke gemiddelde sinds 2006. De vuurzeeën hebben deze zomer zeker 25 mensen het leven gekost, onder wie negentien vermoedelijke migranten die de grens vanuit Turkije waren overgestoken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer