Kerk & religie

Kenia sluit kerken na doden door hongersekte

Keniaanse autoriteiten hebben vijf kerken gesloten die vermoedelijk betrokken zijn bij de zelfdoding van honderden Keniaanse sekteleden. Dat berichtte de Amerikaanse nieuwsdienst Christian Today woensdag.

Redactie kerk
24 August 2023 15:41
Sekteleider Paul Mackenzie. beeld AFP, Simon Maina
Sekteleider Paul Mackenzie. beeld AFP, Simon Maina

Een van de kerken waarvan de vergunning ingetrokken is, is de Good News International Church van sekteleider Paul Mackenzie. De oud-taxichauffeur zou zijn aanhangers hebben opgeroepen zichzelf en hun kinderen te verhongeren om „Jezus te ontmoeten”.​ Hij zou daarbij verklaard hebben dat de wereld op 15 april zou vergaan en dat zijn volgers als eersten naar de hemel konden. Ook kinderen mochten niet eten. Afvalligen zouden in opdracht van de sekteleider zijn vermoord.

Zeker 427 mensen zijn op deze manier om het leven gekomen. Het drama kwam in april aan het licht toen de politie na een tip tientallen graven ontdekte.

De autoriteiten verboden ook vier andere kerken, waaronder New Life Prayer Centre, een snelgroeiende kerk die wordt geleid door evangelist Ezekiel Odero. Tegen Odero loopt een onderzoek op grond van een aantal aanklachten, waaronder hulp bij zelfdoding, radicalisering en het witwassen van geld. Zijn arrestatie in april volgde op de ontdekking van honderden doden die in het Shakaholabos in geïmproviseerde massagraven begraven lagen. De politie merkte op dat de lichamen toebehoorden aan sektevolgelingen van Mackenzie.

Hoewel aanklagers de twee predikers met elkaar in verband hebben gebracht, werd Odero in mei op borgtocht vrijgelaten. De hechtenis van Mackenzie werd daarentegen met 47 dagen verlengd in afwachting van verder onderzoek.

Andere kerken in Nairobi die moesten sluiten zijn de Helicopter Church of Christ, geleid door Thomas Wahome, de Kings Outreach Church van de beroemde zelfbenoemde profeet David Owuor en de Theophiluskerk.

Kenia is een overwegend christelijk land met ongeveer 53 miljoen inwoners en circa 4000 geregistreerde kerken. Het land heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een wildgroei aan kerken, sekten en religieuze groeperingen. De regering heeft geprobeerd de groepen in te dammen, maar dat lukte niet in verband met de vrijheid van godsdienst. De gruwelijke ontdekkingen in wat nu het ”bloedbad in het Shakaholabos” wordt genoemd, hebben de autoriteiten ertoe aangezet om kerkgenootschappen in het land strenger te gaan controleren.

In mei kondigde president William Ruto een taskforce aan om Kenia’s wet- en regelgeving te herzien om de groei van extremistische groepen in het land terug te dringen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer