Kerk & religie

Nigeriaans predikantsgezin in Kampen dreigt dakloos te worden

Hij wil niets liever dan zijn theologische studie in Nederland vervolgen. Maar als ds. Olufemi Popoola (49) over twee weken met zijn vrouw en drie kinderen dakloos raakt, lijkt terugkeer naar Nigeria onvermijdelijk, al hebben ze ook daar geen woning meer.

18 August 2023 08:30Gewijzigd op 18 August 2023 13:00
Ds. Olufemi Popoola verblijft met zijn vrouw Adebisi en hun drie zonen tijdelijk aan de Broederweg in Kampen. beeld RD, Anton Dommerholt
Ds. Olufemi Popoola verblijft met zijn vrouw Adebisi en hun drie zonen tijdelijk aan de Broederweg in Kampen. beeld RD, Anton Dommerholt

Een jaar geleden verhuisde de Afrikaanse baptistenpredikant naar Nederland. Eind augustus begon hij aan de Theologische Universiteit Kampen | Utrecht (TUK) aan de master intercultural reformed theology. In oktober kwamen ook zijn vrouw en drie kinderen, in de leeftijd van 7, 10 en 13 jaar, hierheen.

Dinsdag moest het gezin de Kamper woning waar het tijdelijk verbleef verlaten, omdat internationale studenten die binnenkort met een master starten daar voor een jaar hun intrek nemen. Nu zitten de Popoola’s in een gastenverblijf van de TUK aan de Broederweg, dat tot uiterlijk 1 september beschikbaar zou zijn. Andere woonruimte heeft het predikantsgezin nog niet gevonden.

De situatie geeft veel stress, zegt ds. Popoola op de bank van het gastenverblijf. Intussen is hij druk bezig met de afronding van zijn scriptie over ”Benefits of salvation”, waarin hij verschillende theologische perspectieven op de verlossing vergelijkt. Maandag moet hij deze verdedigen.

Spanningen

In zijn eigen land studeerde ds. Popoola drie jaar aan het Nigerian Baptist Theological Seminary in Ogbomoso. Van 2009 tot 2022 diende hij een baptistengemeente in de West-Nigeriaanse stad Lagos, die zo’n 120 volwassen leden telt.

Jaren geleden kwam hij in contact met reformatorische baptisten. „Die zijn in Nigeria niet populair”, zegt de predikant. Hij raakte echter steeds meer geïnteresseerd in hun gedachtegoed en werkte soms met hen samen. „Een deel van mijn gemeenteleden accepteerde dat niet. Dat leidde tot spanningen.”

Uiteindelijk besloot de predikant zich verder in de reformatorische theologie te gaan verdiepen. In de zomer van 2022 nam hij definitief afscheid van zijn gemeente om in Kampen te gaan studeren. Hij kijkt positief terug op de eenjarige master aan de TUK, die hij nu bijna heeft afgerond. „Het was boeiend om samen met studenten uit onder meer Azië, Malawi, Rwanda, Egypte, Pakistan en Nederland de Bijbel te bestuderen.”

19573641.JPG
beeld RD, Anton Dommerholt

Op zondag bezoeken ds. Popoola en zijn gezin een baptistengemeente in Kampen, die Engelse vertaling biedt. „Hier ligt meer dan in Nigeria de focus op de Schrift. Dat vind ik positief”, zegt de predikant, die opmerkt dat er in zijn eigen land veel „welvaarstevangelie” wordt gepreekt. „Wel mis ik hier de gezangen die we in Nigeria zingen.”

De jongste twee kinderen uit het gezin, Enoch en Erastus, bezoeken een plaatselijke basisschool. De oudste, Emmanuel, zat tot de zomervakantie in een taalklas op het Almere College in Kampen. Hij hoopt binnenkort naar de Pieter Zandt Scholengemeenschap te gaan.

Overdenking

Ds. Popoola deelt elke zaterdag via een WhatsApp-groep een korte overdenking met zijn contacten in Nigeria. Hij toont een paar berichten op zijn telefoon. ”Moving in God’s direction” (Bewegen in de richting van God) zette hij recent boven een meditatie over 2 Samuel 2:1 en 2.

De komende vier jaar wil hij aan de TUK een promotietraject volgen, in combinatie met een parttime baan. Na de afronding daarvan hoopt hij opnieuw een gemeente in Nigeria te kunnen dienen.

Een zoektocht naar passende en betaalbare woonruimte in Kampen, waar het gezin mede vanwege de school waar de jongste kinderen nu goed geïntegreerd zijn, het liefst wil blijven, leverde de afgelopen maanden echter niets op. „Het is echt crisis”, zegt Truus Teeninga, die geregeld contact met het gezin heeft. Als „laatste noodgreep” plaatste ze zaterdag in het lokale weekblad De Brug een „dringende oproep” voor tijdelijke woonruimte. Vooralsnog zonder resultaat.

Een woordvoerder van de TUK zegt desgevraagd dat er vanuit de universiteit wordt meegedacht over een oplossing. „Dat valt alleen niet mee. Normaal gesproken gaan deelnemers aan het internationale masterprogramma na een jaar terug naar hun land. Het vinden van geschikte huisvesting in Nederland is ingewikkeld. Overigens is het voor het verdere PhD-traject niet noodzakelijk om in Kampen en zelfs niet in Nederland te wonen.”

Hoe het verder gaat, weet ds. Popoola niet. Als hij binnen twee weken geen passende huisvesting vindt, is terugkeer naar Nigeria mogelijk het enige alternatief, „maar daar hebben we ook geen woning meer. We hopen en bidden dat er toch nog woonruimte in Kampen beschikbaar komt.”

Meer over
Beste van RD

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer