Kerk & religie

Woerdense gereformeerde gemeente onder een duurzaam dak

Bij de verbouwing van de gereformeerde gemeente in Woerden werden het dak vernieuwd en energiebesparende maatregelen getroffen. „Duurzaamheid is een opdracht voor ons, als kerkelijke gemeente, en voor iedere christen.”

Bastiaan van Soest
17 August 2023 15:07Gewijzigd op 18 August 2023 11:57
Kerkenraadsvoorzitter Johan de Jong (l.) en commissievoorzitter Gerard Middelkoop van de gereformeerde gemeente in Woerden. beeld Erik Kottier
Kerkenraadsvoorzitter Johan de Jong (l.) en commissievoorzitter Gerard Middelkoop van de gereformeerde gemeente in Woerden. beeld Erik Kottier

Johan de Jong (62), voorzitter van de kerkenraad, en Gerard Middelkoop (72), voorzitter van de commissie beheer en onderhoud, zijn het roerend met elkaar eens: de samenwerking tussen bouwbedrijf Meijer, de kerkenraad en de commissie ging in goede harmonie en eensgezindheid. Het geheel resulteerde in een omvangrijke verbouwing van het dak en was binnen de gestelde tijd af.

Middelkoop maakte alle verbouwingen van het kerkgebouw mee en begeleidde ook nu de bouw. Het vervangen van de leien op het dak was een behoorlijke operatie. En die vervanging was noodzakelijk. Middelkoop: „De leien op het dak waren na ruim dertig jaar echt versleten. We hebben besloten ze daarom te vervangen. We konden gelijk het dak na-isoleren, waarbij de R-waarde –de waarde van het warmte-isolerend vermogen– behoorlijk hoger is geworden.”

Spanje

De vernieuwing van het dak had wat voeten in aarde: de oude leien waren asbesthoudend. Middelkoop: „Eerst werd de ene kant van het dak ontdaan van leien. Daarna is het hele dak als het ware gestofzuigd. Na het plaatsen van nieuwe leien, is de andere kant gedaan.”

De nieuwe leien komen uit Spanje. „Deze leien zijn van natuursteen en nauwelijks duurder dan de eternitleien die we ook konden monteren. Het grote voordeel is dat de natuurstenen leien in plaats van dertig jaar wel zo’n tachtig jaar meekunnen. Daarmee is dit een veel duurzamere oplossing. Aardig is dat dezelfde leiendekker die hier in 1986 was, nu weer de dakbedekking heeft verzorgd.”

19567219.JPG
Bethlehemkerk. beeld Erik Kottier

Naast het vervangen van de leien en het extra isoleren van dak zijn de kozijnen van de dakkappellen vervangen door aluminium exemplaren.

Terwijl tussen april en juni van dit jaar de werkzaamheden aan het dak in volle gang waren, kon de gemeente het gebouw op zondag gewoon blijven gebruiken. De Jong: „De steiger is op het platte dak geplaatst. Voor de doordeweekse diensten konden we gebruikmaken van de Petruskerk en de Maranathakerk van de hervormde gemeente. Dat hebben we gewaardeerd.”

Vrucht

De werkzaamheden aan het Woerdense bedehuis waren binnen de gestelde tijd klaar. Is het gebouw nu voorlopig gevrijwaard van verbouwingen? Middelkoop: „We hebben nog het plan om naast de gaswarmtepomp ook twee elektrische warmtepompen te plaatsen en het aantal zonnepanelen uit te breiden, om zo op het gebied van duurzaamheid nog een stap te maken.” De Jong: „Als kerk laat je zien dat je duurzaam bezig bent. Dat is een opdracht voor ons, als kerkelijke gemeente, en voor iedere christen. Voor de faciliteiten moeten we goed zorgen. Het gaat in de gemeente om meer. Woerden is een gemeente buiten het paradijs, net als alle andere gemeenten. Maar het is ook een gemeente waar de Heere heeft gewerkt en nog steeds werkt, onder ouderen en jongeren. De geestelijke vrucht mag er zijn, dat moeten we zeggen tot Gods eer. Daartoe zend Hij Zijn knechten.”

De Woerdense gemeente is momenteel vacant. Middelkoop: „De pastorie staat hier naast de kerk. We hopen en bidden dat die snel gevuld zal zijn.”


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer