Nederlanders houden afstand bij verkiezingen Irak
De Nederlandse militairen in de provincie Al Muthanna in het zuiden van Irak zullen op gepaste afstand opereren van zeker 500 meter van de stembureaus tijdens de verkiezingen van zondag. In principe wagen de Nederlandse patrouilles zich niet in de steden en controleren ze alleen auto’s op de doorgaande weg in de provincie.
De onafhankelijke kiescommissie en de multinationale troepenmacht in Irak zijn overeengekomen dat de buitenlandse troepenmacht op afstand blijft om elke schijn van vreemde inmenging bij de stembusgang weg te nemen. „Geen uniformen rond de stembureaus", is daarom het devies, ook bij de Nederlanders in As Samawah. Wel blijven de militairen op de achtergrond paraat om eventueel de Iraakse politie of het Iraakse leger te helpen bij escalerend geweld.
In de „Nederlandse" provincie Al Muthanna staan zondag van 07.00 uur ’s ochtends tot 19.00 uur ’s avonds rond de 160 stembureaus open voor de kiesgerechtigden onder de ongeveer 550.000 inwoners. Een opkomstpercentage wordt er verwacht van ongeveer 80 procent. Al Muthanna is voor zeker 95 procent sjiietisch en waarschijnlijk zal Sciri, de Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak van leider Abdel Aziz al–Hakim de meeste stemmen halen. Ook de partij van de huidige premier Allawi, een seculiere sjiiet, heeft een flinke aanhang in Al Muthanna.
De kiescommissie en de Iraakse veiligheidsdiensten zijn, in samenwerking met de Nederlandse militairen en hun politiek adviseur, al maanden bezig met de voorbereidingen op de verkiezingen. Rond elk bureau komen er meerdere cirkels. In de binnenste cirkel van het stembureau zelf is alleen de kiescommissie aanwezig. Niemand mag daar wapens dragen. Buiten de bureaus staat de bewapende Iraakse politie, gevolgd door een cirkel van het Iraakse leger. Daar weer buiten kunnen de Nederlanders optreden. Vertegenwoordigers van de verschillende stammen in het gebied werken samen met de politie, maar dragen geen wapen.
Daarnaast is het auto’s en vrachtwagens verboden binnen een straal van 800 meter rond de bureaus te rijden. Al dagenlang staan overal in Al Muthanna rond de stembureaus (veelal scholen) wegversperringen bemand door bewapende Irakezen. Soms provisorisch met niet meer dan een paar flinke keien of lege blikken olijfolie. Soms een stuk professioneler met grote rollen prikkeldraad en met wegversperringen van een meter hoog, gevuld met zand. Bij de mobiele checkpoints rond de stad worden automobilisten gecontroleerd op wapenbezit en identiteit. Alleen inwoners van de betreffende plaats komen het gebied nog binnen.
Bij de Nederlanders zijn ook de veiligheidsmaatregelen opgevoerd. De compagnie in Ar Rumaythah reed zaterdag de basis af met de helm op in plaats van ’bij de hand’.
De registratie van de kiezers heeft de afgelopen maanden plaatsgevonden aan de hand van de oude kaarten van het VN–voedselprogramma. Wie gaat stemmen, krijgt moeilijk uitwisbare inkt op een vinger.
Overigens verwachten de Nederlandse militairen in Al Muthanna een rustig verloop van de verkiezingen in hun gebied. „Er is niets hier dat er op wijst dat het zondag gaat klappen. Ik zeg niet dat er geen kleine incidenten zullen zijn, maar ik heb het volste vertrouwen in veilige verkiezingen, de eerste in 35 jaar", zei de commandant van de Nederlanders, luitenant–kolonel F. Van Dooren, eerder deze week.