Economiefossiele brandstoffen

IEA: Rusland verdient vanwege hogere prijzen meer met olie-export

Rusland heeft afgelopen maand meer verdiend met de export van olie, zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vrijdag in een nieuw rapport. Dat komt omdat Rusland meer geld voor olie vroeg.

Redactie economie
11 August 2023 20:17Gewijzigd op 11 August 2023 20:38
President Poetin belt met premier Misjoestin. beeld EPA, Alexei Nikolsky
President Poetin belt met premier Misjoestin. beeld EPA, Alexei Nikolsky

Het land heeft eerder de productie verlaagd. Het agentschap verwacht dat Rusland dit in elk geval tot en met september blijft doen om de olieprijzen hoog te houden.

Rusland verkoopt momenteel vooral olie aan China en India. Volgens het IEA gingen vier op de vijf zendingen daar vorige maand naartoe. Vanwege de oorlog in Oekraïne hebben westerse landen de import van Russische olie vrijwel stopgezet.

De export van olie door Rusland bleef afgelopen maand volgens het IEA stabiel rond 7,3 miljoen vaten per dag, net als een maand eerder. Daar verdiende het land naar schatting 15,3 miljard dollar (bijna 17,7 miljard euro) mee, 2,5 miljard dollar meer dan in juni.

Het wereldwijde olieaanbod daalde afgelopen maand naar ruim 100 miljoen vaten per dag, dat is zo’n 900.000 vaten per dag minder dan de maand daarvoor. Naast Rusland is ook leverancier Saudi-Arabië minder gaan uitvoeren. Het agentschap verwacht dat beide landen van oliekartel OPEC+ in elk geval tot en met volgende maand minder olie exporteren.

Vorige maand meldde het IEA dat de wereldwijde vraag naar olie dit jaar zal stijgen, tot een recordhoogte tot 102,1 miljoen vaten (van 159 liter) per dag. Het agentschap denkt dit nog steeds, maar verwacht dat de vraag in 2024 minder hard zal groeien. Het grootste deel van de stijging komt door China, waar vooral de petroleumindustrie weer goede zaken doet.

De Russen verdienen niet alleen veel geld door de export van fossiele brandstoffen. De Russische economie en industrie profiteren eveneens van de sterk toegenomen militaire uitgaven, terwijl de consumentenbestedingen een boost krijgen van hogere lonen en steunprogramma’s van de overheid aan huishoudens.

Dat zorgt ervoor dat de economie van Rusland in de eerste zes maanden van dit jaar gegroeid, ondanks de harde westerse sancties tegen het land. Volgens de Russische premier Michail Misjoestin kwam de groei in de eerste helft uit op een geschatte 1,5 procent.

In het tweede kwartaal ging het volgens hem om een groei met 4,6 procent. Daarmee lijkt de Russische economie op koers te liggen om in de loop van volgend jaar weer te herstellen tot het niveau van voor de oorlog. In 2022 kromp de economie van het land nog met meer dan 4 procent, onder meer vanwege de sancties en het vertrek van veel westerse bedrijven uit Rusland.

Wel kampt Rusland met tekorten aan arbeidskrachten omdat veel mannen zijn gemobiliseerd om te vechten in Oekraïne of naar het buitenland zijn gevlucht om de dienstplicht te ontlopen. Volgens het Kremlin zijn er dit jaar al meer dan 230.000 extra militairen in het leger opgenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer