Aartsbisdom Utrecht: Doe kerk niet voor één euro van de hand
Het rooms-katholieke aartsbisdom Utrecht haalt de teugels voor de verkoop van afgestoten kerkgebouwen aan. Een symbolische overdracht voor één euro moet een uitzondering blijven.
Parochiebesturen in het aartsbisdom zijn verplicht een te verkopen kerkgebouw te laten taxeren, het object brede bekendheid te geven en ook oog te hebben voor de eigen financiële positie. „Die regels golden al. We wijzen daar opnieuw op, omdat we net wat te vaak zagen dat parochies een kerk voor één euro wilden overdragen”, zegt mr. Hans Zuijdwijk, econoom van het aartsbisdom.
Vooral bij lokale initiatieven, zoals een herbestemming tot dorpshuis, kiezen parochies voor zo’n symbolische overdracht, aldus Zuijdwijk. „Daarbij werd er vaak van uitgegaan dat het bisdom er wel mee instemt. We hoorden er soms pas van als de verkoop al bijna met de burgerlijke gemeente of een andere partij was geregeld. In een aantal gevallen hebben we er geen stokje voor gestoken. We hebben wel gezegd: Zo gaan straks al die kerken voor één euro weg en dat kan niet.”
Het voornaamste argument van het aartsbisdom is dat een parochie moet voortbestaan. „Daarom is het wijs om een serieuze prijs te bedingen. Parochies moeten zichzelf niet financieel tekort doen door a priori een kerk cadeau te geven.”
Reële vraagprijs
Een goede taxatie is een van de middelen. Zuijdwijk: „Er moet een reële vraagprijs bepaald worden. We realiseren ons dat een kerk een heel incourant artikel is. Soms is daarom een tweede taxatie nodig. Of zelfs een derde, als de twee taxatiebedragen sterk verschillen.”
Ook ziet het aartsbisdom graag dat in ruime kring bekend is dat de kerk te koop staat. „Een bericht in het parochieblad of een regionaal blad is echt te weinig. Parochies moeten serieus proberen van hun kerk ”verlost” te raken met enige interessante financiële opbrengst. Dat betekent niet dat die kerk per se op Funda moet staan, wel dat voor de verkoop een makelaar in de arm wordt genomen die het gebouw breed in de etalage zet.”
Naar de hoogste bieder hoeft een kerk van Zuijdwijk niet te gaan. „Een maatschappelijke bestemming tegen een iets lager bod kan wat ons betreft, maar we hebben moeite met een overdracht met gesloten portemonnee. Het kerkgebouw moet een burgerlijke gemeente of een lokale gemeenschap ook wat waard zijn. Als men dan een ton betaalt om wat moois te realiseren voor de ingezetenen, prima.”
Geen machtiging
Een overdracht voor één euro is niet helemaal uitgesloten, tekent Zuijdwijk aan. „Een parochiebestuur dat een kerk voor dat symbolische bedrag wil overdoen aan stichting Ons Noaberhoes, maar niet kan aantonen dat het heeft geprobeerd het gebouw anderszins onder de aandacht te brengen voor een betere prijs, krijgt van ons geen machtiging voor de verkoop. Stond een kerk al enige tijd in de etalage en is een overdracht voor één euro echt de enige optie, dan leggen we ons daarbij neer. Maar dan moet de kerk ook echt worden overgedragen, De parochie neemt het kerkgebouw niet weer terug als zo’n stichting na een paar jaar failliet gaat.”