„RVV overtrad tijdens mkz-crisis veel regels”
De Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) zou op grote schaal de identificatie- en registratieregels (I&R) bij runderen hebben overtreden. Daardoor zijn tussen de 30.000 en 50.000 runderen die vorig jaar werden gedood tijdens de mond- en klauwzeercrisis, zwevend in het I&R-systeem gekomen.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Agrarisch Dagblad en het actualiteitenprogramma Netwerk, na een aanzet van het mkz-actiecomité in de IJsselvallei-driehoek. Een deel van de zwevende runderen die na vaccinatie zijn gedood bij slachterij Gosschalk in Epe is op 14 februari door het ministerie van landbouw alsnog doodgemeld op het UBN-nummer (bedrijfsspecifiek binnen I&R) van de slachterij. Het jongvee dat bij kalverslachterij ESA in Apeldoorn is gedood, zit voor een belangrijk deel nog ’zwevend’ in het systeem.
Zowel het zwevende deel als de op 14 februari doodgemelde runderen voldoen niet aan de I&R-voorschriften. Die bepalen dat veehouders én overheid gehouden zijn aan een aan- en afmeldtermijn van drie dagen. Een grote groep veehouders die zich voorafgaand aan de mkz-crisis niet aan deze termijnen had gehouden, is minimaal 15 procent (eerst 35 procent) gekort op de vergoeding voor geruimd vee.
Daarbij stelde landbouwminister Brinkhorst zich op het standpunt dat bedrijven die de I&R-voorschriften hadden overtreden, het risico op een uitbraak of verdere verspreiding van de besmettelijke dierziekte hebben vergroot. Dat was voor hem reden aan deze I&R-kortingen vast te houden.
Uit een vertrouwelijke brief van voorzitter Tazelaar van het Productschap voor Vee en Vlees (PVV) aan Brinkhorst blijkt dat de minister vorig jaar november van de problemen op de hoogte is gesteld. Uit de brief van het productschap blijkt dat het massaal overtreden van de I&R-regels door de RVV onder meer het gevolg is van een afstemmingsfout tussen de RVV en het I&R-bureau dat namens het ministerie van landbouw het systeem beheert.
Het gevolg was dat veehouders hun dieren af- in plaats van doodmelden. Dat maakte een vervolgmelding (dood, slacht of aanvoer op een ander bedrijf) noodzakelijk, maar deze bleef uit omdat de dieren gedood waren. Bovendien liet de RVV na geënte dieren na de doding direct dood te melden.
De brief van Tazelaar maakt ook melding van een in oktober afgesproken herstelactie van de I&R-registratie. „Maar de voorschriften voor herstel leggen de consequenties van foutief overheidshandelen bij desbetreffende veehouders”, merkt de PVV-voorzitter daarbij op. Door de veel te late afmelding ontstaat het beeld dat veehouders zelf de dieren te laat hebben afgemeld.
In een reactie zegt het ministerie van Landbouw dat de RVV juridisch gezien niet verantwoordelijk is voor de gemaakte fouten. „De houder van het vee is te allen tijde verplicht zijn dieren af- dan wel dood te melden. Bij de opkoop is het ministerie nooit de houder van de dieren.”
Het actiecomté in de IJsselvallei-driehoek wil dat de mkz-kortingen op basis van overtreding van de I&R-regels van tafel gaan. De overtredingen en kortingen staan volgens het comité in geen verhouding tot de massale overtredingen die de RVV heeft begaan.