Leiders: top met Latijns-Amerika en Cariben moeilijk maar nuttig
Het eerste topoverleg in acht jaar tussen de Europese Unie en het samenwerkingsverband van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen (CELAC) was niet makkelijk, maar wel nuttig. Dat vindt de voorzitter van CELAC, premier Ralph Gonsalves van Saint Vincent en Grenadines. „De verklaring was hard werken, maar we hebben iets bereikt.”
De EU en CELAC willen de onderlinge relatie „nieuw leven inblazen”, zei de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel. Hij sprak van een „nieuw, optimistisch, positief hoofdstuk”. De landen hebben afgesproken dat ze dit vaker gaan doen. De volgende top is in Colombia, in 2025.
„Het voelde echt als een nieuw begin voor oude vrienden”, zei Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. „Gelijkgestemde vrienden zoals wij moeten bij elkaar blijven.” De EU steekt tot 2027 45 miljard euro in Latijns-Amerika en de Cariben, merkte ze op. Er zijn al 135 projecten opgestart, bijvoorbeeld op het gebied van grondstoffen en groene waterstof.
De president van Argentinië zei dat het „heel moeilijk” was geweest om alle landen om de tafel te krijgen en overeenstemming te bereiken over de 41 paragrafen in de slotverklaring. Hij toonde zich vooral blij dat „in heldere bewoordingen” afstand genomen is van de manier waarop Latijns-Amerika en de Caribische landen lange tijd alleen maar gezien zijn als een gebied om grondstoffen weg te halen. „Het heeft vijf eeuwen geduurd, maar het is gelukt, zeg ik half voor de grap.”
CELAC-voorzitter Gonsalves omschreef de stap in de relatie met de EU met een verwijzing naar de Mexicaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Octavio Paz: „we groeiden, verwelkten en zijn daarna weer ontsproten”.