Binnenland

Smeren en hydrateren bij vakantiehitte in Zuid-Europa

De temperatuur in Zuid-Europa stijgt de komende dagen tot maar liefst 48 graden. Nederlanders vertrekken massaal naar deze broeikas om vakantie te vieren. „Let op jezelf en op anderen”, waarschuwt het Rode Kruis.

15 July 2023 10:44Gewijzigd op 17 July 2023 14:45
Geveld door de hitte. Het zuiden van Europa krijgt de komende dagen te kampen met extreem hoge temperaturen. beeld ANP, Sem van der Wal
Geveld door de hitte. Het zuiden van Europa krijgt de komende dagen te kampen met extreem hoge temperaturen. beeld ANP, Sem van der Wal

Het hulporganisatie verleent op dit moment in Spanje, Italië en Griekenland extra ondersteuning vanwege de hittegolf. Hulpverleners delen tienduizenden flesjes water uit op verschillende plekken, bijvoorbeeld bij de Akropolis –een toeristische trekpleister in Athene.

„Let op elkaar”, is de belangrijkste oproep van woordvoerder Bastiaan van Blokland. „Denk vooral aan ouderen, kleine kinderen en mensen met zorgbehoeften. Niet iedereen kan zelfstandig eten en drinken of denkt daar op tijd aan.” Dat geldt volgens hem ook op de camping en het vakantiepark. „Misschien is de buurman in de caravan naast je wel een oudere. Voor mensen op leeftijd is de hitte een uitputtingsslag. Ze zijn gevoelig voor uitdroging en oververhitting.”

Het is niet nodig om extreem te gaan eten en drinken, benadrukt Cees van Romburgh, EHBO-specialist bij het Rode Kruis. „Hou je normale eetpatroon aan. Dat is al lastig genoeg omdat bij warm weer de eetlust vaak ontbreekt. Het lichaam moet voldoende zouten en vocht opnemen.” Om vochttekort door zweten te voorkomen, adviseert hij goed te drinken. „Dat mag ook gewoon koffie of thee zijn.”

Alcohol en zon is een gevaarlijke combinatie, waarschuwt Van Blokland. „Een biertje of wijntje drinken in de volle zon kan heel vervelende gevolgen hebben.” Hij noemt de kans op uitdroging, een hitteberoerte of andere gezondheidsklachten. Volgens Van Romburgh komt dat omdat alcohol vochtafdrijvend werkt.

Niet inspannen

De EHBO-specialist adviseert geen inspannende activiteiten te ondernemen in de hitte. „Zoek de verkoelende schaduw op en doe een stapje minder. Pas je aan de omstandigheden aan.” Van Romburgh legt uit wat er gebeurt als het misgaat. „Mensen die overmand worden door de hitte gaan eerst erg zweten en worden moe. Ze kunnen last krijgen van spierkramp; het lichaam gaat protesteren. Vervolgens kan iemand last krijgen van ongecontroleerd gedrag.”

Op dit punt kan hitte-uitputting overgaan in een levensbedreigende hitteberoerte, weet Van Romburgh. „Dan stopt het zweten. Het slachtoffer krijgt een rode kleur en wordt suf. Heel gevaarlijk.” De EHBO-specialist adviseert in een zo vroeg mogelijk stadium te koelen. „Dat kan door je voeten in een bak met koud water te doen, een koude handdoek in je nek te leggen en te drinken.” Bij een hitteberoerte –bij lichaamstemperaturen van 40 graden– heeft koelen nog meer prioriteit en is medische zorg nodig.


Meer over
Beste van RD

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer