Binnenland

Allawi waagt zich in 'veilig' Nederlands gebied onder bevolking

Het gebrom van twee Amerikaanse Black-Hawk-helikopters en twee Apache-gevechtshelikopters, maakt aan het begin van de middag duidelijk dat de Iraakse interim-premier Iyad Hashim Allawi in aantocht is. Hoog bezoek voor de Nederlandse militairen op Camp Smitty.

ANP
27 January 2005 20:45Gewijzigd op 14 November 2020 02:09

De seculiere sjiiet Allawi staat deze dagen bovenaan de dodenlijst van terroristen als Al-Zarqawi. Allawi doet geen stap zonder zijn Amerikaanse bodyguards. Ook donderdag, tijdens zijn bezoek aan de ’Nederlandse’ provincie Al Muthanna, wordt hij beschermd door Amerikaanse en Nederlandse militairen.

Het bezoek van Allawi is een „uitdaging op veiligheidsgebied", zeggen militairen dan, maar het is duidelijk onmogelijk risico’s uit te sluiten. Na een kort gesprek met de Nederlandse commandant, luitenant-kolonel Van Dooren, bezoekt Allawi een bijeenkomst van ongeveer tweehonderd stamhoofden en sjeiks bij het station van As Samawah, op luttele kilometers van Camp Smitty. De mannen die Allawi daar opwachten, zijn niet door een metaaldetector gelopen. Als er een van hen een granaat onder zijn ’abaya’ (het traditionele donkerbruine gewaad) meedraagt, is een drama niet te voorkomen. Maar de stamhoofden zijn Allawi niet vijandig gezind en verwelkomen hem met volksgezang en traditionele gedichten.

Onder toeziend oog van Nederlandse scherpschutters op het dak, gaat Allawi onder begeleiding het station in, waar hij een kleinere groep notabelen toespreekt. Allawi is behalve interim-premier ook leider van het Iraaks Nationaal Akkoord (INA). Samen met vijf andere seculiere partijen vormt het INA de Iraakse lijst, niet favoriet voor de verkiezingen van zondag. Toch zou de lijst onder sjiieten hoog kunnen scoren. De gouverneur van Al Muthanna, Al Hassani, is opvallend genoeg niet bij de bijeenkomst op het station.

Na de bijeenkomst rijdt Allawi terug naar het Nederlandse kamp Smitty, waar zijn helikopter wacht voor de terugtocht naar Bagdad. Daar is het te risicovol om zich onder de bevolking te mengen, maar in het relatief rustige en veilige Al Muthanna bleek het mogelijk.

Tijdens het bezoek aan Camp Smitty eerder die middag, bedankte Allawi uitgebreid de Nederlandse bataljonscommandant Van Dooren voor de Nederlandse bijdrage gedurende negentien maanden aan de vrede in het zuiden van Irak. Tegenover het ANP zei Allawi dat de ’Nederlandse’ provincie een voorbeeld is voor de rest van Irak.

Volgens de Iraakse premier is in zijn land bekend dat Al Muthanna een van de veiligste provincies is en dat de Nederlandse militairen met „goed gedrag richting de bevolking" zeer veel betekend hebben voor de veiligheid en stabiliteit in de provincie. „Als regering zien we het zo: hoe sneller er veiligheid is, hoe sneller de eigen Iraakse veiligheidsdiensten de taken kunnen overnemen. In mijn gesprekken met wereldleiders als president Bush, gisteren nog, en premier Blair geef ik Al Muthanna altijd als voorbeeld van stabiliteit en veiligheid. En ik zeg er dan bij dat dat mede te danken is aan de Nederlandse troepen", aldus Allawi.

In een gesprek in de zogeheten VIP-tent op het Nederlandse kamp, beloofde Allawi Van Dooren dat de landen die Irak hebben geholpen „prioriteit krijgen bij de wederopbouw van het land". Allawi noemde een Nederlands-Iraakse samenwerking bij de bouw van Iraakse havens als een van de mogelijkheden. „Het is mijn intentie om in de toekomst met Nederland partnerschappen aan te gaan op economisch, commercieel en politiek gebied", aldus Allawi tegenover Van Dooren.

Die benadrukte op zijn beurt dat de Nederlanders zich snel thuis hebben gevoeld in Al Muthanna. Rechstreeks tot Allawi zei hij: „Ik bewonder u om het feit dat u voorop gaat in de strijd voor een veiliger en moderner Irak. Ik zag u eerder alleen op televisie en het is een ongelooflijke eer dat ik nu naast u zit."

Allawi zei verder nog dat hij in het tijdperk onder dictator Saddam Hussein vaak Nederland in het geheim had bezocht om te praten met andere oppositieleiders in ballingschap. De Nederlandse regering faciliteerde die gesprekken altijd, aldus Allawi. „Het Nederlands volk is goed, vriendelijk en beschaafd. Ik heb grote bewondering voor Nederland."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer