KLM weigert 37 passagiers Antillen
De KLM heeft in de nacht van maandag op dinsdag op Schiphol 37 mensen geweigerd voor een vlucht naar Curaçao. Het ging om een preventieve controle van passagiers die mogelijk naar de Antillen gaan om van daaruit als bolletjesslikker drugs naar Nederland te vervoeren.
Voor de vlucht zelf hadden ruim vijftig mensen zich afgemeld. De KLM-woordvoerder spreekt van een „opmerkelijk hoog aantal” in vergelijking met vluchten van voor de zogeheten pre-flight-controle. Marechaussee en douane voerden de controle uit.
De werkwijze, die dinsdag werd gestart, maakt deel uit van de maatregelen van minister Korthals van Justitie om de drugssmokkel naar Schiphol in te dammen. De scherpere controle geldt ook vanuit de Antillen. Enkele rechercheurs voeren de controles uit bij de incheckbalie. Zij adviseren vervolgens de KLM over de verdachte personen. Het is vervolgens aan de KLM zelf of ze de betrokken passagiers weigert mee te nemen.
De KLM-woordvoerder zegt dat de weigering niet tot echte problemen heeft geleid, „ook al beseffen we dat het voor de mensen niet leuk zal zijn als ze niet mee mogen. Maar ik leg veel liever aan iemand uit dat hij of zij wordt geweigerd vanwege drugssmokkel dan dat ik een kind in het vliegtuig moet uitleggen waarom een bolletjesslikker in het gangpad ligt te schuimbekken.” Op grond van wat justitie objectieve criteria noemt, wordt gekeken of passagiers binnen het profiel vallen van een drugskoerier.
De extra controles zijn gemachtigd voor in ieder geval deze week. In totaal worden op negentien vluchten van Schiphol naar Curaçao passagiers gecontroleerd. De eerste keer ging het om een vlucht van in totaal 180 passagiers, waarvan er 37 uiteindelijk niet mee mochten. Eind van de week wordt de balans opgemaakt en bekeken hoe de marechaussee, douane en KLM hiermee verder gaan. „Maar in principe is de overeenkomst met het openbaar ministerie van onbeperkte duur.”
De KLM is blij met deze nieuwe werkwijze, omdat het de vliegtuigmaatschappij veel ellende bespaart, zo blijkt uit de reactie van de KLM-woordvoerder. Het kost de vliegtuigmaatschappij niet alleen economische schade door tussenlandingen te maken met zieke bolletjesslikkers, het laat ook traumatische sporen na als een drugskoerier in het vliegtuig in moeilijkheden komt. Dat is de afgelopen jaren al verschillende keren gebeurd. Enkelen van hen zijn overleden als gevolg van het slikken van drugsbolletjes.
De KLM heeft maandag ook vijf passagiers geweigerd op een vlucht van Curaçao naar Amsterdam. Tegen de vijf personen bestaan verdenkingen dat ze zich bezighouden met drugssmokkel, bevestigde de directeur van de KLM op Curaçao, F. van der Laan.
De verscherpte controles worden ook op de luchthavens van Bonaire en Sint Maarten gehouden, om te voorkomen dat het probleem zich naar de andere vliegvelden van de Nederlandse Antillen verplaatst. Behalve het doorlichten van de passagierslijsten controleert de douane op de drie luchthavens de passagiers en hun bagage ook intensiever.
Advocaat-generaal B. Swagerman op Curaçao verwacht veel van de nieuwe werkwijze. „We richten ons nu op het 100 procent tegenhouden van bolletjesslikkers. Onze eerste prioriteit is dat de drugs niet de oceaan overgaan. Vanwege gebrek aan mankracht en capaciteit is het onmogelijk om alle bolletjesslikkers aan te houden en op te sluiten. Maar door ze op de vluchten te weigeren en terug te sturen treffen we de organisatoren van de transporten.”