Binnenland

Brede steun Europese grondwet in Nederland

De Europese grondwet kan in Nederland op de steun van 63 procent van de bevolking rekenen. Dat blijkt uit een nieuwe Eurobarometer–peiling van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, waarvan de resultaten nog niet officieel zijn gepubliceerd.

ANP
27 January 2005 20:09Gewijzigd op 14 November 2020 02:09

Slechts 11 procent van de Nederlanders zou tegenstemmen. Van de duizend ondervraagde personen heeft 25 procent geen mening. Nederland komt met een steun van 63 procent op de derde plaats, na Italië en België, waar 72 respectievelijk 70 procent van de bevolking de grondwet in een referendum zou goedkeuren. Met een tegenstand van 50 procent is de afwijzing het grootst in het traditioneel eurosceptische Groot–Brittannië.

In de hele EU zou 49 procent van de ruim 20.000 ondervraagden de grondwet steunen, als daar in eigen land een referendum over plaatsvindt. Slechts 16 procent is tegen. Het resterende deel blijft onbeslist. Ierland en Cyprus kennen met 67 procent het hoogste aantal onbeslisten. In totaal zeggen twee op de drie ondervraagden van de grondwet op de hoogte te zijn. Een tiental van de 25 EU–lidstaten houdt een referendum over de grondwet, waaronder Nederland.

De Eurobarometer–onderzoeken vinden elk half jaar plaats in opdracht van de Europese Commissie. In Nederland wordt daarvoor een vast panel van bijna duizend personen ondervraagd. De nieuwe resultaten zijn mogelijk nog niet vrijgegeven, omdat de Europese score net onder de 50 procent blijft.

PvdA–europarlementariër Van den Berg, die het onderzoek donderdag al wel kon in kijken, vindt de cijfers voor Nederland bemoedigend. „Dit is een heel goed uitgangspunt. Als de Nederlandse regering de burger goede informatie bezorgt, denk ik dat de meeste mensen een positief gevoel krijgen over de grondwet, voor zover ze dat nog niet hebben."

Van den Berg denkt niet dat de discussie over het toekomstige Turkse lidmaatschap gaat samenlopen met de besluitvorming over de grondwet. „De mensen zijn niet gek. Turkije is Turkije en de grondwet is de grondwet. Dit zijn gescheiden discussies. Over Turkije stemmen we later wel weer."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer