Kerk & religie

Kampen stelt half miljoen beschikbaar voor restauratie Bovenkerk

De gemeenteraad van Kampen heeft donderdagavond besloten 500.000 euro beschikbaar te stellen voor de restauratie van de Bovenkerk. Hiermee komt de daadwerkelijke restauratie van de historische kerk in zicht.

Jan van Reenen
14 July 2023 08:08Gewijzigd op 14 July 2023 08:58
De Kamper Bovenkerk. beeld Freddy Schinkel
De Kamper Bovenkerk. beeld Freddy Schinkel

Het raadsvoorstel was een hamerstuk. De beslissing werd met algemene stemmen en zonder discussie genomen.

De totale restauratiekosten van de monumentale kerk bedragen naar schatting 3,4 miljoen euro. Naast de gemeentelijke bijdrage stelt de provincie Overijssel 700.000 euro beschikbaar en draagt de Bovenkerk zelf vanuit fondsen ongeveer 500.000 euro bij. De restauratie van de kerk wordt door de provincie Overijssel bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangemeld voor subsidie. Een van de voorwaarden voor het verkrijgen ervan is dat lokaal wordt meebetaald aan de restauratie.

Het monumentale gebouw is op veengrond gebouwd en verzakt langzaam. Omdat dit proces niet gelijkmatig verloopt, ontstaan er scheuren in de gewelven en vallen er delen van de ribben naar beneden. De toren, die aan de eeuwenoude kerk vastzit, zakt sneller dan de kerk en helt in westelijke richting. Het beroemde Hinsz-orgel wordt bedreigd door vallend gesteente uit het gewelf erboven. Om die reden zijn de vijf houten beelden op de hoofdwerkkas naar beneden gehaald en is een steigerplafond boven het orgel aangebracht dat gesteente kan opvangen. Ook op andere plaatsen zijn steigers geplaatst tegen vallend gesteente.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wil een nader onderzoek instellen naar de situatie van de Bovenkerk om tot een blijvende oplossing te komen. Mocht een herfundering van het kerkgebouw nodig zijn, dan gaat het over veel hogere bedragen. Kenners spreken van 20 miljoen euro. Daarop wil men nu niet wachten.

Icoon

Kampen is een eeuwenoude Hanzestad en beleefde haar grootste bloei in de middeleeuwen. Ze was toen een van de welvarendste steden van Noordwest-Europa, het Rotterdam van de middeleeuwen.

Het jaar 2023 is een Hanzejaar. Samen met acht andere Hanzesteden uit Oost-Nederland geeft Kampen dit jaar extra betekenis aan 800 jaar Hanze-gedachtegoed. Daarin past de historische Boven- of Sint-Nicolaaskerk, als icoon van Kampen, helemaal. De kerk, die dateert uit de middeleeuwen, torent hoog boven het IJsselfront uit en is al van ver te zien.

In verband met de financiën en een teruglopend kerkbezoek nam de hervormde gemeente van Kampen in 2015 het besluit de kerk aan de eredienst te onttrekken. De laatste dienst van de gemeente in deze kerk is gehouden op zondag 3 september 2017.

Gereformeerde gemeente

Toch worden er vanaf dit najaar weer diensten in de Bovenkerk gehouden. In juni tekende de gereformeerde gemeente in Kampen een overeenkomst voor het houden van zondagse diensten in de Bovenkerk tijdens de verbouwing van haar kerk. Naar verwachting is de monumentale kerk net groot genoeg voor de verwachte negenhonderd kerkgangers. De Poortkerk van de gereformeerde gemeente wordt ingrijpend verbouwd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer