Binnenland

FVD en JA21 in Overijssel willen ook DNA-onderzoek naar de wolf

Forum voor Democratie en JA21 willen dat de provincie Overijssel het DNA van wolven laat onderzoeken. De provinciale fracties roepen het college van Gedeputeerde Staten via een motie op om hierin op te trekken met de provincie Gelderland, waar vorige week al een vergelijkbaar verzoek vanuit de coalitiepartijen werd aangenomen.

ANP
11 July 2023 10:32Gewijzigd op 11 July 2023 10:57

FVD en JA21 dienen woensdag tijdens de laatste vergadering van Provinciale Staten in Overijssel voor het zomerreces een motie in waarin ze pleiten voor DNA-onderzoek door minstens twee erkende laboratoria naar mogelijke hybridisatie van de wolf. Dat zijn wolven die gekruist zijn met honden. De partijen verwijzen in hun aangekondigde motie onder meer naar het incident van afgelopen zondag in het Drentse dorp Wapse, waar een schapenhouder werd gebeten door een wolf. Het dier werd vervolgens afgeschoten.

De Faunabescherming en Animal Rights kondigden aan aangifte te gaan doen tegen zowel de schapenboer als de burgemeester van de gemeente Westerveld, waar Wapse onder valt. De organisaties vinden dat het beschermde dier niet had mogen worden gedood.

De Gelderse Staten namen vorige week een motie aan, waarin werd gevraagd om meer onderzoek naar het DNA van de wolf. De universiteit van Wageningen doet dat al, maar volgens een meerderheid van de partijen in Gelderland (waaronder de voltallige coalitie) is de informatie „onvolledig”. Ze willen zeker weten dat er geen zogenoemde hybride wolven rondlopen. Als wolven-DNA vaak genoeg vermengd raakt met dat van honden, valt op een zeker moment niet meer te spreken van een echte wolf. Daarmee kan de beschermde status van het dier vervallen. Dat maakt het makkelijker het dier af te schieten.

Hoewel experts van de universiteit van Wageningen en de Zoogdiervereniging zeggen dat in Nederland geen hybride wolven zijn, willen ook in Overijssel partijen extra DNA-onderzoek. „Zodat deugdelijke DNA-data beschikbaar komen voor de provincie, waarmee Provinciale Staten kan vaststellen of er al dan niet sprake is van raszuiverheid en afkomst van de onderzochte wolven”, staat in de motie van FVD en JA21. Zij wijzen het nieuwe college erop dat in het coalitieakkoord is opgenomen dat „feiten de basis moeten zijn voor maatregelen”. Tijdens de Statenvergadering van woensdag moet blijken of er een meerderheid voor deze motie is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer