Kerkbezoek in Amerika loopt terug
Van de 280 miljoen Amerikanen hebben er bijna 100 miljoen geen band met een kerk, synagoge of tempel. Dat meldt de Washington Times. De krant publiceert de resultaten van een onderzoek van George Barna, van de Barna Research Group in Californië. Vergeleken met elf jaar geleden heeft het aantal niet-kerkelijke Amerikanen zich verdubbeld.
Niet-kerkelijke Amerikanen zijn energieker, gedrevener en agressiever dan kerkelijke Amerikanen, stelt George Barna. „Naar wereldlijke maatstaven gemeten hebben ze iets bereikt, en ze geloven niet dat God, Jezus, religie, Bijbel, geloof of christendom hen kan helpen moeiten die ze in hun leven tegenkomen te overwinnen.”
Volgens professor Egon Mayer, een van de onderzoekers, vormen alleenstaanden en kinderloze paren het overgrote deel van de onkerkelijke bevolking. „Er blijkt een samenhang te bestaan tussen het stichten van een gezin en aansluiting bij een kerk”, zegt hij. „Het aantal mensen dat ongehuwd samenwoont, wordt steeds groter. Hierdoor neemt het aantal getrouwde stelletjes en jonge gezinnetjes af.” Een andere verklaring is, aldus Mayer, het groeiende aantal mensen dat een partner met een andere godsdienst kiest.
Uit een ander onderzoek, Religion in America 2002, gepubliceerd door het George Gallups Princeton Religion Research Center, komt naar voren dat de meerderheid van de katholieken, protestanten, mormonen en Joden erkent dat religie haar invloed in de VS aan het verliezen is. Uit dit onderzoek blijkt dat, hoewel 59 procent van de Amerikanen zegt religie erg belangrijk te vinden, slechts 42 procent naar de kerk gaat.
Pinkstergelovigen zijn nog het meest overtuigd van de relevantie van het geloof voor vandaag; anglicanen zijn hier het minst zeker van. Pinkstergemeenteleden gaan ook het vaakst naar de kerk: 63 procent van hen schuift wekelijks in de kerkbankjes, tegenover 33 procent van de anglicanen.
In de staten in het midden- en zuidwesten van Amerika zijn de kerkelijke lidmaatschapscijfers het hoogst. In die aan de Atlantische kust zijn mensen het minst vaak lid van een kerk. Van de Amerikanen vinden New Englanders het meest dat de kerken ouderwets zijn.
Mensen voeren verschillende redenen aan om de kerkdiensten over te slaan, aldus George Barna. Sommigen wijzen op de hypocrisie of op het onbuigzame geloof van kerkgangers; anderen zeggen dat onsamenhangende kanselboodschappen hen weghouden. Veel mensen vinden dat de geloofsgemeenschap hun veel tijd, geld en energie kost, maar dat geloven weinig oplevert.
Toch zeggen velen nog steeds positief over God te denken. „Die mensen zijn het instituut kerk meer dan zat, maar willen van God geen afstand doen”, zegt Martin Zender in zijn nieuwste boek, ”How to quit church without quitting God”. De Amerikaanse auteur wijt de kerkverlating aan het feit dat kerken -ook na 11 september- niet datgene bieden waarnaar mensen op zoek zijn.