Kerk & religie

Klok van vroegere kerk in Schoonoord luidt weer – behalve op zondag

De klok van de voormalige Nederlandse hervormde kerk De Fontein in Schoonoord luidt weer; maar niet op zondag.

Jan van Reenen
6 July 2023 14:53
De klok van de voormalige hervormde kerk in het Drentse Schoonoord luidt weer. beeld RTV Drenthe, Petra Wijnsema
De klok van de voormalige hervormde kerk in het Drentse Schoonoord luidt weer. beeld RTV Drenthe, Petra Wijnsema

In de kerk in het Drentse dorp werd in 2020 de laatste zondagse eredienst gehouden. Het gebouw werd vervolgens, in 2021, verkocht. Het Rijksmonument kreeg een woonbestemming en er gingen vijf huurders op het terrein van de kerk wonen, onder wie twee in het verbouwde kerkgebouw. Een van hen was Nico Westerhof.

Wat bracht u ertoe hier te gaan wonen?

Westerhof: „Ik was huisarts in Erica, hier vlakbij. Vorig jaar ging ik met pensioen en ik wilde in een andere plaats in Drenthe een huis kopen. Per toeval klikte mijn vriendin bij het zoeken naar huizen op de kerk in Schoonoord die te huur was. Wij waren gelijk verliefd en hebben een appartement in de kerk gehuurd.”

19477621.JPG
Nico Westerhof. beeld Nico Westerhof

Vanwaar die verliefdheid?

„Wonen in een kerk, zeker in deze kerk, is toch wel iets heel bijzonders. Het dorp Schoonoord is in 1854 ontstaan tijdens het graven van het Oranjekanaal. De kerk kwam er in 1866, met behulp van een schenking van koning Willem III en een inzamelingsactie onder het Nederlandse volk. De bouwkosten bedroegen ruim 9000 gulden.”

De klok luidde nu niet meer?

„Toen we hier in oktober vorig jaar kwamen wonen, vond ik de toren te donker. Er is verlichting gekomen. Via een timer gaat automatisch het licht aan, zodat de toren elke avond verlicht wordt en van ver te zien is. Er hing ook een klok in de toren. Navraag bij de gemeente Coevorden leerde me dat er geen luidverbod gold.

Een monteur van een bedrijf uit Friesland dat ik gevraagd had naar de mogelijkheden te kijken, zei bij het nakijken dat het bedrijf de klok een jaar of acht geleden nagekeken had en dat die nog in goede conditie verkeerde. Met behulp van een gemeentebudget kon de klok weer gaan luiden.”

Wanneer luidt de klok?

„De eerste keer dat de klok geluid werd, was op zaterdag 1 juli, om 12 uur. Toen kwamen heel wat inwoners van Schoonoord hiernaartoe. Een vroegere kerkbezoeker mocht de knop indrukken, waardoor de klok ging luiden. Sommige mensen waren tot tranen geroerd. Ze waren hier gedoopt en vanuit deze kerk getrouwd.

In het vervolg luidt de klok elke dag, behalve zondag, één minuut om twaalf uur en op zaterdag ook om zes uur. Dat was traditioneel het einde van de werkweek. Op zondag luidt de klok niet, want er zijn geen kerkdiensten meer.”

Gaat de klok, ooit, ook op zondag weer luiden?

„Dat zit er niet in. Dichtbij staat een gereformeerde kerk zonder luidklok. De kerkenraad van die kerk heeft me gevraagd om de klok op zondag te luiden, maar dat stuitte op weerstand in de buurt. Mensen zijn gewend om op zondagmorgen uit te slapen. Ik respecteer de mening van de naburige bewoners die hier al lang wonen, en wil graag deel uitmaken van de gemeenschap.

Wel zijn er mogelijkheden om de klok te gaan luiden met begrafenissen en op 4 mei. Op deze manier kan de klok een functie voor het hele dorp krijgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer