Binnenland

Nog 105 Afghanen op lijst om naar Nederland over te brengen

Nog steeds wachten 105 Afghanen erop om naar Nederland te worden overgebracht. In december stonden er nog 156 personen op een lijst van mensen die ernstig gevaar lopen in Afghanistan, omdat ze hebben gewerkt voor Nederland of een internationale organisatie of hun directe familieleden. Het proces verloopt „langzaam maar gestaag”, schrijft minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken in een Kamerbrief. Daarin schrijft hij ook dat eind dit jaar de regeling afloopt die speciaal was ingesteld voor deze personen.

ANP
4 July 2023 16:09

Sinds de Taliban in augustus 2021 de macht overnamen in Afghanistan, heeft Nederland 4537 mensen weggehaald uit Afghanistan. Het ging om 1860 mensen die zijn geëvacueerd tijdens de hectische machtsovername van 15 tot 26 augustus 2021. Daarna zijn er, tot aan twee weken geleden, 2677 mensen overgebracht naar Nederland.

Een groot deel van de overbrengingen was een wens van de Tweede Kamer, die een motie van D66-Kamerlid Salima Belhaj steunde om mensen met een hoog risico niet in de steek te laten. Onder hen zijn tolken die voor de Nederlandse militairen werkten, medewerkers van internationale hulporganisaties en achtergebleven gezinsleden. De laatste maanden zijn er ook nog enkele tientallen mensen overgebracht die niet op de eerdere lijst stonden, maar bijvoorbeeld worden beschouwd als schrijnende gevallen.

Volgens de minister zijn onder degenen die nog moeten worden overgebracht mensen die geen geldig reisdocument hebben. Zij moeten proberen dit alsnog te regelen. Ook is het „niet ondenkbaar” dat buurland Pakistan „nog een allerlaatste keer de mogelijkheid” biedt aan betrokkenen om Afghanistan zonder reisdocument te verlaten. Van daaruit kunnen ze dan naar Nederland.

Hoekstra verwacht niet dat de aantallen mensen uit de doelgroepen die alsnog naar Nederland komen nog fors zullen toenemen. „Alles is er nu op gericht om binnen een jaar tot een definitieve afronding te komen.” De verzoeken die na het einde van het jaar nog binnenkomen bij Buitenlandse Zaken, vallen niet meer onder de speciale voorziening. De groepen die vallen onder de motie van Belhaj kunnen wel asiel aanvragen in Nederland en worden dan aangemerkt als risicogroep.

Het ministerie van Defensie blijft nog wel verzoeken inhoudelijk behandelen als die onder de tolkenregeling vallen, omdat die een open einde heeft. Volgens Hoekstra komen nog 34 tolken in aanmerking voor overbrenging. Begin december stonden er nog 56 tolken op de lijst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer