Binnenland

Gelderse coalitiepartijen willen extra onderzoek naar wolven-DNA

De coalitiepartijen in Gelderland willen extra onderzoek naar het DNA van de wolven die in de provincie rondlopen. Zulk onderzoek wordt al gedaan door de universiteit in Wageningen, maar volgens BBB, CDA, VVD, ChristenUnie en de SGP zijn data over het DNA van wolven „niet beschikbaar” gesteld en „onvolledig”. Kennisorganisaties spreken dat tegen.

ANP
4 July 2023 15:51

De partijen doen hun oproep in een motie die ze samen met PVV en JA21 willen indienen. Dinsdagavond debatteren de Provinciale Staten in Gelderland over de wolf.

De wolf is een beschermde diersoort. Dat betekent dat het dier niet zomaar afgeschoten mag worden, bijvoorbeeld wanneer het schapen doodt. De Gelderse coalitiepartijen willen dat dit makkelijker wordt, omdat schapenhouders te maken krijgen met aanvallen op hun kuddes. Ze zetten daarbij onder meer in op de vraag of de wolven die in Gelderland rondlopen wel ‘raszuiver’ zijn.

Wolven kunnen namelijk paren met honden. De nakomelingen die daaruit voortkomen worden „hybride wolven” genoemd. Als wolven-DNA vaak genoeg gekruist wordt met dat van een hond, valt op een zeker moment niet meer te spreken van een echte wolf, en kan dus de beschermde status van het dier vervallen.

De universiteit van Wageningen verzamelt informatie over het DNA van de wolven die in Nederland rondlopen, in samenwerking met onder meer de Zoogdiervereniging en BIJ12, een organisatie die provincies van kennis en data voorziet. Deze organisaties legden eerder al aan de provincie uit dat er in Nederland geen hybride wolven zijn.

Maar dat lijkt niet voldoende voor de coalitiepartijen. In de motie vragen ze om extra onderzoek, „zodat deugdelijke DNA-data beschikbaar komen voor de provincie”. Via de website van BIJ12 is al informatie over onder meer het DNA van de wolven te bekijken. Een woordvoerder zegt dat er geen reden is om te twijfelen aan die informatie.

Bioloog Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging onderschrijft dat. Hij legt uit dat de wolf nauwgezet in de gaten wordt gehouden, door onderzoek aan onder meer keutels en achtergebleven DNA op prooien. Voor zulk onderzoek naar wolven gelden Europese richtlijnen, waar ook de kennisinstituten in Nederland mee werken.

CDA-Statenlid Arjan Tolkamp laat weten dat zijn partij de motie niet ziet „als een blijk van wantrouwen, maar gewoon als onderbouwing van resultaten”. Ook Eric Kemperman van BBB zegt dat de partijen met het onderzoek „nog beter inzicht” willen krijgen „in de opbouw en herkomst van de wolvenpopulatie”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer