Onderwijs & opvoedingstilteruimte

Studentenvakbond pleit voor stilteruimte op scholen: „Hoort bij neutrale instelling”

Terwijl de discussie over gebedsruimtes op scholen volop woedt, pleiten de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en andere organisaties voor stilteplekken in alle onderwijsinstellingen. Dinsdagmiddag boden ze een petitie aan in de Tweede Kamer.

4 July 2023 14:05Gewijzigd op 5 September 2023 13:24
Stiltecentrum op luchthaven Schiphol. beeld ANP, Bas Czerwinski
Stiltecentrum op luchthaven Schiphol. beeld ANP, Bas Czerwinski

Neerknielen op de gang, in de wc of onder de trap. Lang niet alle scholen bieden studenten een aparte plek om te bidden. De LSVb kreeg de afgelopen tijd „heel veel signalen” van studenten die zo’n ruimte voor rust, meditatie en gebed missen, vertelt LSVb-voorzitter Elisa Weehuizen. De behoefte daaraan is volgens haar toegenomen. „Studenten hebben sterk de wil zichzelf te zijn op hun school. Daar hoort bij dat ze kunnen bidden, als dat belangrijk in hun leven is.”

Om haar standpunt te onderstrepen, overhandigde de studentenvakbond dinsdagmiddag een manifest aan Tweede Kamerleden. Onder het betoog staan ook handtekeningen van JOB, de belangenorganisatie van mbo’ers, van scholierencomité LAKS, de Moslimstudenten Associatie Nederland en Ieder(in), een organisatie voor mensen met een beperking. De voorzitter hoopt dat landelijke politici de noodzaak van stilteruimtes erkennen, onderstrepen en toezien op de toegankelijkheid ervan.

Stilteruimtes zijn zowel voor religieuze als niet-religieuze studenten van belang, stelt Weehuizen. Zo hebben jongeren met bijvoorbeeld ADHD of autisme behoefte aan een prikkelvrije ruimte waar ze zich kunnen terugtrekken.

Een stilteruimte is echter geen alternatieve studieplek, benadrukt Weehuizen. Ze wijst op recent onderzoek van het Trimbos waaruit blijkt dat prestatiedruk een enorm probleem is onder jongeren. „Studenten hebben een ruimte nodig waar ze tot rust kunnen komen als stress hen overvalt. Als de school alleen stille plekken heeft waar iedereen aan het leren is, is het voor deze groep alsnog lastig om even rust te pakken. Vergelijk het met thuis, waar je ook onderscheid maakt tussen je werkplek en woonkamer.”

Neutraliteit

Dit voorjaar woedde een discussie over stilteruimtes, tot in de gemeenteraad van Utrecht toe. Aanleiding was dat het Leidsche Rijn College geen gehoor gaf aan de wens van islamitische leerlingen voor een speciale gebedsruimte in het gebouw. De school vreesde dat zo’n religieuze plek ten koste zou gaan van haar neutraliteit. Volgens de studentenvakbond horen stilteruimtes juist bij een neutrale instelling. „Onderwijsinstellingen geven daarmee het signaal af dat ook studenten uit minderheidsgroepen welkom zijn en zichzelf mogen zijn”, staat in het manifest. „Neutraliteit wordt gewaarborgd doordat het gebruik van een stilteruimte een individuele aangelegenheid betreft en geen invloed heeft op het onderwijs dat gegeven wordt.”

In hoeverre gebedsruimtes nu al gemeengoed zijn in het onderwijs, kan Weehuizen niet zeggen. „Het is lastig dat in kaart te brengen. Maar we krijgen genoeg signalen dat deze ruimtes ontbreken. En áls ze er zijn, voldoen ze niet altijd aan de juiste eisen: een prikkelvrije ruimte, volledige stilte, de mogelijkheid om je te wassen en voldoende toegankelijkheid voor leerlingen met een beperking.”


Meer over
Jongeren

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer