Kerk & religie
Strijden tegen secularisatie? „Niet samen met Rome”

„We mogen niet samen met Rome optrekken tegen de secularisatie”, vindt H. van der Kooij. De Rooms-Katholieke Kerk is „in wezen niet veranderd”.

Jan van Reenen
Tijdens de presentatie (v.l.n.r. H. van der Kooij, Tini van Selm, dr. H. Hofman). beeld Jan van Reenen
Tijdens de presentatie (v.l.n.r. H. van der Kooij, Tini van Selm, dr. H. Hofman). beeld Jan van Reenen

Dat zei Van der Kooij, oud-docent biologie aan het Ichthus College in Veenendaal, zaterdag tijdens de presentatie van deel II over het boek Openbaring van de theoloog Campegius Vitringa. De bijeenkomst vond plaats in de Maranathakerk te Woerden.

Vorig jaar verscheen het eerste deel van de uitleg van Vitringa (1659-1722) over dat Bijbelboek, met de hoofdstukken 1 tot en met 14. Zaterdag werd het tweede deel (hoofdstukken 15 tot en met 22), met daarbij een historische schets van Van der Kooij over Babylons opkomst en neergang, gepresenteerd.

De samensteller bood de eerste exemplaren van het 400 pagina’s tellende boek aan aan Tini van Selm, die de correctie deed, en aan historicus dr. H.A. Hofman, die adviseerde.

Ernstig

Dr. M. van Campen, die gepromoveerd is op de toekomstverwachting over het Joodse volk in de zeventiende en achttiende eeuw, gaf tijdens de bijeenkomst een korte biografische schets van Vitringa. Deze was al op jonge leeftijd hoogleraar in Franeker. Naast de verklaring van de Openbaring van Johannes schreef hij een commentaar op het Bijbelboek Jesaja en publiceerde hij over het geestelijke leven. Vitringa stond, aldus, dr. Van Campen, bekend als een „ernstige coccejaan”.

Vitringa heeft in zijn boek over Openbaring ook over het Joodse volk geschreven. Dr. Van Campen: „Hij twijfelde niet aan de bekering van de Joden in de toekomst. De woorden dat ”gans Israël” zalig zal worden, betrok hij niet hoofd voor hoofd op het Joodse volk, maar op het merendeel van het Joodse volk. De landbelofte bleef bij hem overeind.”

Brandstapel

Van der Kooij zei in zijn toespraak dat het niet toevallig is dat de bijeenkomst op 1 juli wordt gehouden. „Het is vandaag precies vijfhonderd jaar geleden dat twee jonge augustijner monniken de brandstapel op de Grote Markt in Brussel betraden. Hendrik Voes en Johannes van Essen hadden kennisgenomen van de geschriften van Maarten Luther en waren tot de kennis van de waarheid gekomen.”

Hij merkte op dat in het boek Openbaring de opkomst van de Rooms-Katholieke Kerk als een valse kerk voorzegd is. „Na de val van het Romeinse Rijk komt er een nieuwe macht op. Openbaring 13 spreekt van een beest uit de aarde. Het zinnebeeld aarde ziet hier op de kerk. De tien hoornen dragen hun macht over op de bisschop van Rome. Het eens christelijke Rome is een beestmacht geworden.”

Dit komt openbaar in de „wrede aanpak” van de albigenzen en waldenzen in de twaalfde en dertiende eeuw en in de eeuwen daarna in de vervolging van zogenaamde ketters, aldus Van der Kooij. „Het vals-christelijke Rome onder leiding van de paus heeft meer onschuldig bloed vergoten dan het heidense Rome.”

De komst van het Evangelie van vrije genade in Nederland was geen definitieve overwinning, stelde Van der Kooij. „In onze tijd zien we hoe een nieuwe beestmacht in Europa opkomt. Zij ontleent haar sterkte aan tien belangrijke rijken. Na de draak en het beest uit de zee schildert Openbaring 17 ons het ongeloofsbeeld uit de afgrond. Deze beestmacht propagandeert en is gebaseerd op de leus van de Franse revolutie: ”Geen God, geen meester”.”

De toestand van de kerk is ernstig, aldus Van der Kooij. „De boze geesten van het heidendom komen terug, erger dan voorheen. De kerk is als een stervende kerk. De toestand is hopeloos. De levensgeest wijkt. De mens der zonde, de zoon des verderfs, zal geopenbaard worden.”

Bloeitijd

Van der Kooij vindt het geen goed idee om samen met de Rooms-Katholieke Kerk te strijden tegen de secularisatie. „Het is aangrijpend dat tegenwoordig zoveel protestanten Rome opzoeken. Rome is in wezen niet veranderd. Nog steeds centreert zich bij Rome alles in de mis. Bij Rome is het altijd mis en het zal mis blijven tot haar ondergang. Wij mogen niet samen met Rome optrekken tegen de secularisatie.”

Uiteindelijk wint de duivel het niet, stelde Van der Kooij. „De grote hervorming, met daarin een centrale plaats voor Israël, staat nog uit. Een heerlijke bloeitijd wacht Gods Kerk nog.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer