Economievisserij

Vissers dreigen recht op vangst tong te zien verschrompelen

Als het aan de biologen ligt, mogen Noordzeevissers volgend jaar 61 procent minder tong vangen dan in 2023. Er zwemt namelijk zo weinig volwassen tong rond dat op termijn de voorplanting van deze platvis in gevaar kan komen.

30 June 2023 11:59Gewijzigd op 30 June 2023 13:55
Vissers halen op deze archieffoto een pulsnet aan boord. Op last van Europa moesten kotters omschakelen van het pulstuig naar de traditionele boomkor. Dit blijkt de bestandsschatting door biologen in de war te schoppen. beeld ANP, Niels Wenstedt
Vissers halen op deze archieffoto een pulsnet aan boord. Op last van Europa moesten kotters omschakelen van het pulstuig naar de traditionele boomkor. Dit blijkt de bestandsschatting door biologen in de war te schoppen. beeld ANP, Niels Wenstedt

Dat blijkt uit de jaarlijkse adviezen van de internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES), die vrijdag door Wageningen Marine Research aan de Nederlandse visserijbranche zijn gepresenteerd.

De afgelopen twee jaren ging het advies voor tong ook al fors omlaag, respectievelijk met 28 procent en 44 procent. Tong is voor de Nederlandse kottervloot een van de belangrijkste vissoorten. Nederlandse vissers hebben ongeveer drie kwart van het totale Noordzee-quotum in handen.

Volgens de biologen is het bestand volwassen tong tot onder het veilige zogeheten voorzorgsniveau gedaald. Als het nog verder terugloopt, tot onder het limietniveau, komt de voortplanting in gevaar.

Wat de daling veroorzaakt, is onduidelijk. Het ligt niet aan de visserijdruk, want die neemt al jaren af. Nederlandse vissers slagen er niet eens in hun vangstrecht te benutten. Uit gegevens van het ministerie van Landbouw blijkt dat ze tot 22 juni slechts 23 procent van het quotum van 2023 hebben opgevist.

19457160.JPG

Het Wageningse instituut plaatst wel een kanttekening bij het nieuwe advies. Het model waarmee de biologen de omvang van het tongbestand schatten, is „veel minder betrouwbaar” dan vroeger. Dat zou te maken hebben met het feit dat de Nederlandse kottervloot vanwege een Europees verbod moest omschakelen van het elektrische pulstuig naar de traditionele boomkor. Volgens de onderzoekers wordt met de boomkor meer jonge tong gevangen en kan het model daar niet goed mee omgaan. ICES bekijkt of de bestandsschatting moet worden aangepast.

Schol

Het advies voor schol, een andere belangrijke soort voor de kottervissers, gaat licht omhoog. Het bestand, dat al jaren gezond groot is, zal volgens de biologen de komende jaren verder groeien. Dat is te danken aan een combinatie van lage visserijdruk en een sterke jaarklasse uit 2021.

Ook de haring doet het goed. De biologen verwachten dat het gezonde bestand nog sterk aanwast. Daarom mag de vangst wat hen betreft fors omhoog.

De meeste bijvangstsoorten staan er ook goed voor. Het kwetsbare paaibestand zeebaars groeit langzaam. Voor het eerst komt ICES met een advies voor rode mul, een soort waarvoor geen quotering geldt. Rode mul is steeds belangrijker geworden voor Nederlandse vissers. Volgens de biologen is de visserijdruk momenteel te hoog.

De EU-visserijministers stellen, mede op basis van de ICES-adviezen, eind 2023 de vangstquota vast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer