Protestantse gemeente Hilversum verder in drie hoofdstromen
De vijf wijkgemeenten en de missionaire gemeente van de protestantse gemeente in Hilversum gaan vanaf de jaarwisseling verder in drie geloofsgemeenschappen.
De algemene kerkenraad heeft maandagavond ingestemd met de vorming van drie hoofdstromen: een reformatorisch-confessionele gemeenschap, een breed-protestantse gemeenschap en een eigentijds protestants-evangelicale gemeenschap.
Alle gemeenteleden mogen zelf kiezen bij welke van de drie geloofsgemeenschappen zij zich aansluiten, ongeacht de keuze die de wijkkerkenraad van de eigen wijkgemeente maakt.
De reorganisatie is de uitkomst van een uitgebreid bezinningsproces voor een vitale en toekomstgerichte gemeente onder de naam PgH2024. Voorzitter Jan de Leede van de algemene kerkenraad spreekt op de website van protestants Hilversum van „een mooie balans tussen pluriformiteit en eenheid”. In een preambule is uitgesproken dat ook na de herstructurering de drie geloofsgemeenschappen zich blijven inzetten voor de protestantse gemeente als geheel en voor elkaar blijven instaan.
Met nadruk stelt de kerkenraad dat de drie geloofsgemeenschappen niet louter fusies tussen huidige wijkgemeenten zijn. Globaal zal de reformatorisch-confessionele gemeenschap wel vooral worden gevormd door de wijkgemeenten van de Grote Kerk en de Diependaalse Kerk, de breed-protestantse gemeenschap door de wijkgemeenten van de Bethlehemkerk, De Morgenster en de Regenboogkerk. De evangelicale gemeenschap komt grotendeels voort uit de missionaire gemeente Vitamine G.
Een werkgroep gaat de algemene kerkenraad adviseren over de gebouwen. Daarover wordt uiterlijk juni volgend jaar een besluit genomen. De Grote Kerk wordt de thuiskerk voor de reformatorisch-confessionele gemeenschap. Eén of twee gebouwen bieden onderdak aan de breed-protestantse gemeenschap. Ook komt er een thuiskerk voor Vitamine G.
De hervormde wijkgemeente Grote Kerk voelt zich verwant met de Gereformeerde Bond. De wijkgemeente die samenkomt in de Diependaalse Kerk „hecht aan het goede uit de evangelisch-confessionele traditie en probeert tegelijk met beide benen op de grond te staan als mensen die leven in de cultuur van de 21e eeuw, met alle vragen en uitdagingen die daarbij horen”.
Voorzitter De Leede verwacht dat nogal wat leden een nieuwe keuze maken voor de geloofsgemeenschap waar zij deel van uit willen maken. „Grensverkeer is zeer aannemelijk. Binnen de nieuwe geloofsgemeenschappen zullen ook nieuwe initiatieven ontstaan die bijdragen aan de vitaliteit van de gemeente van Jezus Christus in Hilversum. Daarnaast gaat het óók om continuïteit met het bestaande, in combinatie met de vertrouwdheid die velen zoeken.”