Cao universiteiten: 9 procent meer loon en meer vaste contracten
Werknemers van universiteiten krijgen binnenkort een loonsverhoging van 9 procent. Ook kunnen ze een eenmalige uitkering tegemoetzien, die varieert van 800 euro voor mensen in de hoogste salarisschalen tot 1200 euro voor werknemers in de laagste schalen. Koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) en de vakbonden hebben daar een akkoord over bereikt, zo laten ze weten. In het onderhandelaarsakkoord is verder afgesproken dat meer wetenschappers in vaste dienst moeten komen.
Het percentage met een tijdelijk contract moet binnen drie jaar worden verminderd van 15 procent tot 13,5 procent. Volgens de bond is daarmee een goede stap gezet om „een groot probleem in de universitaire wereld” aan te pakken. „Het is van belang dat we werknemers loopbaanperspectief bieden”, beaamt Margot van der Starre, die namens de universiteiten de onderhandelingen leidde. „Nu is het aan ons om de afspraak uit te gaan voeren.”
Onderhandelaar Abhilash Sewgobind van CNV is blij dat het akkoord voor de zomer is gesloten. „Veel medewerkers kijken reikhalzend uit naar een loonsverhoging, zeker die in de lagere schalen. Met dit akkoord kunnen we de koopkracht op peil houden.”
Als ook de achterbannen instemmen met het bereikte akkoord, ziet het personeel de loonsverhoging in september terug in het uitbetaalde salaris. Het streven is om binnen een maand het definitieve akkoord te sluiten. De nieuwe cao loopt tot en met 30 juni 2024 en geldt voor circa 55.000 mensen.
De afspraak over vaste aanstellingen onder wetenschappelijk personeel is volgens UNL goed voor zo’n driehonderd vaste contracten.
FNV-onderhandelaar Jan Boersma vindt het ook „een behoorlijk goed cao-resultaat”, al waren daar volgens hem wel veel onderhandelingsrondes voor nodig. Ook is het niet genoeg om het koopkrachtverlies door de hoge inflatie geheel af te dekken. Meer dan dit zat volgens Boersma echter „niet in het vat”. Daarom legt ook deze vakbond het resultaat met een positief advies voor aan de leden.