Meer actie om verspilling van medicijnen tegen te gaan
Tien extra ziekenhuizen gaan meedoen aan een proef om medicijnverspilling te bestrijden, meldt initiatiefnemer Radboudumc in Nijmegen. Het totaal komt daarmee op veertien, waaronder alle universitaire medische centra.
Met het project is drie jaar geleden begonnen door vier ziekenhuizen. „Heruitgifte van medicijnen kan miljoenen euro’s per jaar besparen”, denkt het Radboud. Ook is het duurzamer. De deelnemende ziekenhuizen verzamelen overgebleven medicijnen tegen kanker en geven die opnieuw uit.
Tot begin dit jaar zijn in totaal circa 220 onaangebroken verpakkingen bij mensen thuis opgehaald en na controle opnieuw uitgegeven. Het gaat om medicijnen van 2600 euro per doosje. Onaangebroken losse strips worden niet meer gebruikt, omdat dat voorlopig nog tegen de regelgeving indruist.
Officieel gaat het om een onderzoek, want heruitgifte van medicijnen mag alleen in het kader van een studie. „Uitbreiding van het onderzoeksproject vormt daarom een geitenpaadje waarmee Nederland, ondanks de Europese regels, alsnog medicijnverspilling kan tegengaan en meer bewijs kan aanleveren voor de lobby op EU-niveau”, aldus het Radboud.
Het project staat los van PharmaSwap, een actie van apotheken om overgebleven medicijnen onderling uit te wisselen om zo verspilling ervan tegen te gaan. Circa 800 van de 2000 apotheken in ons land doen inmiddels daaraan mee. Ze wisselen medicijnen uit die in de ene apotheek zouden blijven liggen (bijvoorbeeld door overlijden of veranderde therapie) en waar de andere apotheek een klant voor heeft. Inmiddels is er al voor dan een miljoen euro aan allerlei verschillende medicijnen alsnog goed terechtgekomen, aldus een woordvoerster.
PharmaSwap hoopt op de een of andere manier te gaan samenwerken met de veertien ziekenhuizen.