Regio komt met alternatief voor aanpak knooppunt A1 - A30
De Regio Foodvalley komt met een oplossing voor de aanpak van het knooppunt A1 - A30 bij Barneveld, waar dagelijks lange files staan. Minister Mark Harbers (Infrastructuur) besloot onlangs om zeventien infrastructurele projecten, waaronder de aanpak van het knooppunt, te pauzeren omdat er geen stikstofruimte voor is. De acht gemeenten in de Gelderse en Utrechtse Vallei stellen nu voor om in elk geval het zuidelijke deel van het knooppunt aan te pakken, omdat uitstel „desastreuze gevolgen” zal hebben voor „een van de belangrijkste economische corridors van Nederland”.
Dat schrijven zij donderdag in een brief aan de vaste Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat. De gemeenten stellen dat er in het gebied rondom het knooppunt A1 - A30 125.000 nieuwe woningen moeten worden gebouwd. Dat zorgt voor veel meer verkeer, terwijl op de A1 nu al elke dag files staan. „Als er nu niks gebeurt, slibt deze economische levensader van de Randstad richting het oosten helemaal dicht”, aldus de regio. De gemeenten wijzen erop dat er al jaren bestuurlijke afspraken zijn gemaakt en toezeggingen zijn gedaan.
Verkeer van de A30 moet nu stoppen om de A1 op te kunnen rijden. De regio wil dat er nu in elk geval een extra boog van de A30 naar de A1 en een extra bocht van de A1 naar de A30 worden aangelegd. Dat is veel goedkoper dan het oorspronkelijke plan, zegt de regio, zorgt voor veel minder files en dus minder uitstoot en maakt een einde aan de vele botsingen bij het knooppunt. Als er weer stikstofruimte is, zou de rest van het project uitgevoerd kunnen worden. „Wij verwachten van de minister een serieus gebaar”, aldus het bestuur van de Regio Foodvalley.