Binnenlandeuthanasie
Kamer steunt regeling voor levensbeëindiging jonge kinderen

In de Tweede Kamer is brede steun voor een regeling die levensbeëindiging mogelijk maakt voor kinderen van 1 tot 12 jaar met uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Een deel van de Kamer plaatst alleen nog kanttekeningen bij de keuze voor een regeling, en had liever een wet gezien.

Minister Kuipers. beeld ANP, RAMON VAN FLYMEN
Minister Kuipers. beeld ANP, RAMON VAN FLYMEN

Dat bleek woensdag tijdens een debat over medische ethiek in de Tweede Kamer. Alleen de SGP vindt de regeling inhoudelijk een „brug te ver”.

Minister Kuipers (Volksgezondheid) is op dit moment nog bezig met het opstellen van de tekst en verwacht dat de regeling per 1 januari in kan gaan.

Eerder kwam Kuipers voorganger Hugo de Jonge met een soortgelijk plan. Kuipers besloot daar vorig jaar niet verder mee te gaan, nadat veel betrokken partijen felle kritiek hadden geuit. Onder meer het Openbaar Ministerie zag geen heil in de conceptregeling. Volgens justitie boden de opstellers artsen te weinig handvatten om zorgvuldig te handelen. Ook was in de regeling niet opgenomen dat levensbeëindiging alleen mocht worden uitgevoerd bij kinderen die op korte termijn zouden komen te overlijden.

Hoewel bijna alle partijen vertrouwen hebben in de regeling waar Kuipers nu aan werkt, klinkt er nog wel bezorgdheid en kritiek. Zo wil Corinne Ellemeet van GroenLinks weten waarom de minister heeft gekozen voor een regeling en niet een wetswijziging. Het feit dat een wetswijziging moeilijker in te trekken is dan een regeling is vermoedelijk iets wat meespeelt bij GroenLinks.

Ook Kamerlid Chris Stoffer ziet, hoewel hij tegen de regeling is, liever een wetswijziging in plaats van een ministeriële regeling. „Juist als het om gevoelige zaken gaat, moet je het hele wetgevingsproces bewandelen en niet met een ministeriële regeling komen waar niet over gedebatteerd en gestemd kan worden”, aldus de SGP’er. Hij noemde de gang van zaken „onthutsend”.

Toch kiest Kuipers wel voor een regeling. De minister wil namelijk haast maken en een wetswijziging „kost nou eenmaal veel meer tijd”, benadrukt hij. Ook zegt Kuipers voor een regeling te hebben gekozen omdat het nu eenmaal over een heel kleine doelgroep gaat. „Voor een wetswijziging heb je meer casuïstiek nodig”, zegt Kuipers. Jaarlijks gaat het om zo’n drie tot acht kinderen die mogelijk in aanmerking zouden kunnen komen voor de regeling.”

Anders dan de SGP staat de ChristenUnie wel open voor de regeling, zij het onder voorwaarden. CU-fractievoorzitter Mirjam Bikker zei in het debat dat haar partij die gaat toetsen „op de helderheid dat het om die zeer zeldzame situaties gaat waar palliatieve zorg niet voldoende is, waar sprake is van acuut lijden en waar sprake is van goede juridische toetsing.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Euthanasie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer