Binnenland

Rapport: veiligheidsmaatregelen in PI in Vught zijn buitensporig

De onlangs aangescherpte veiligheidsmaatregelen in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught zijn buitensporig. Dat staat in een rapport van het anti-foltercomité (CPT) van de Raad van Europa. Het gaat bijvoorbeeld om het routinematig moeten dragen van handboeien.

ANP
23 June 2023 10:46Gewijzigd op 23 June 2023 12:06

In het rapport staat dat er „inspanningen moeten worden geleverd om het gevangenisregime voor de betrokken gedetineerden te verbeteren en omstandigheden die lijken op eenzame opsluiting te voorkomen”. Op een van de afdelingen van de PI in Vught moeten gedetineerden enkele weken tot maanden 23 uur per dag in hun cel doorbrengen, „wat niet gepast is”.

Over de omstandigheden waarin bijvoorbeeld de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi vastzit in de EBI is het nodige te doen. Enerzijds omdat hij uitbraakplannen zou hebben beraamd met zijn vorige advocaat en neef Youssef T., die inmiddels veroordeeld is. Anderzijds omdat de omstandigheden waaronder Taghi vast zit ongekend streng zijn. Hij heeft nagenoeg geen mogelijkheden tot contact met familie en naasten en geen contact met medegedetineerden. Zijn detentieadvocaat Thomas van der Horst spande al vele zaken aan over bijvoorbeeld de mogelijkheden om (telefonisch) contact te hebben met familie. Momenteel lopen er volgens de advocaat nog altijd tientallen procedures. Taghi is hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Er is een levenslange gevangenisstraf tegen hem geëist.

Het CPT bezocht de gevangenissen in mei vorig jaar. „Verschillende mensen klaagden over te strakke handboeien, buitensporig gebruik van geweld door het gevangenispersoneel en verbaal geweld, zoals discriminerende of racistische taal.” Die klachten ontving de delegatie over de gevangenissen in Dordrecht en Vught.

Het CPT bezocht eveneens de Nederlandse detentiecentra voor immigranten. Het CPT onderstreept dat het ongepast is om daar gevangenisregels toe te passen. Het CPT wil dat de Nederlandse autoriteiten alternatieven bedenken, met name voor kwetsbare mensen, zoals gezinnen met jonge kinderen.

De gevangenissen op Aruba en Curaçao krijgen een slechte beoordeling. „De meerderheid van de gevangenen was ondergebracht in vervallen, vuile cellen die vergeven waren van ongedierte. Sanitaire bijgebouwen in cellen met meerdere bewoners waren niet volledig afgescheiden en een aantal cellen had zwarte schimmel op de muren”, aldus het CPT.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer