Alpha-cursus zorgt voor weinig kerkgroei
De Alpha-cursus scoort onder kerkelijke en niet-kerkelijke deelnemers hoog. Het min of meer vrijblijvende en informele karakter lijkt goed aan te sluiten bij de hedendaagse mens. Toch levert de cursus weinig kerkgroei op.
Dat is een van de conclusies uit een onderzoek dat het NBI, het interkerkelijk instituut voor theologische studie en vorming (hbo-opleidingen theologie), en Kerkinactie deden onder 25 gemeenten uit verschillende kerkgenootschappen. Het is een kleine groep, erkent het instituut, waarbij een breder onderzoek bepaalde lijnen zou kunnen versterken of verzwakken. Het laat ook nog tal van kwesties open, met name als het gaat over de uiteindelijke effecten van de cursus.
De gegevens zijn ondergebracht in een brochure met de titel ”Tussen eten en weten. Gedachten en meningen over de Alpha-cursus.” Het enthousiasme voor de Alpha-cursus zit onder meer in de persoonlijke aandacht, de hartelijkheid, saamhorigheid en betrokkenheid op elkaar. De gezamenlijke maaltijden en het weekend dragen daaraan sterk bij, volgens het NBI. De cursus speelt in op een behoefte aan heldere uitleg van het christendom. Toch is het verschil in sfeer tussen de cursus en de kerkdienst te groot. Niet-kerkelijke deelnemers vinden moeilijk aansluiting bij een kerk, hoewel sommigen volgens het NBI wel tot geloof komen.
Het instituut heeft ook de nodige kritiek op de cursus. Na afloop van de cursus zou de nazorg meer aandacht moeten krijgen. Het cursusmateriaal zou verder onvoldoende ingaan op levens- en geloofsvragen van de moderne mens. Ook sluit de cursus onvoldoende aan bij maatschappelijke ontwikkelingen en de daarbij behorende ethische vragen.
Te klassiek
De brochure wijst verder op de problematische positie van de cursus binnen de geloofsgemeenschap. „Naast het enthousiasme van de deelnemers zijn er binnen de kerken stemmen die de inhoud van de cursus als te eenzijdig, te simpel en te klassiek bestempelen. Het is in het kader van pluriform kerkzijn van belang dat binnen een en dezelfde gemeente de lovende én kritische gelovigen met elkaar in gesprek gaan.”
De taal en de begripsomschrijving in het cursusmateriaal is volgens het NBI nogal kerkelijk en dogmatisch, en daardoor niet voor iedereen geschikt. Dit mankement is volgens de brochure moeilijk op te lossen, omdat niet afgeweken mag worden van de oorspronkelijke, uit Engeland afkomstige opzet. De cursus lijkt in zijn effect eerder een activiteit te zijn die primair thuishoort bij gemeenteopbouw dan bij missionair werk.