Gewas op het land smacht naar water
Het is droog, écht droog. Terwijl veel Nederlanders vooral genieten van zon en warmte en ’s avonds even de tuin besproeien, zien boeren hun gewassen verpieteren.
Na een koud en lange tijd nat voorjaar, waardoor boeren pas laat het land op konden om te zaaien en te poten, is het weer radicaal omgeslagen. Sinds half mei is er in vrijwel het hele land geen druppel regen meer gevallen. Daar kwamen deze week ook nog de hitte en de harde wind bij.
Donderdag was het in De Bilt 34 dagen achtereen kurkdroog, een record. Het neerslagtekort –het verschil tussen neerslag en gewasverdamping– nadert het niveau van 1976: de droogste zomer sinds mensenheugenis.
Als er niet snel regen komt, loopt de oogst van onder meer uien en aardappelen gevaar, zeker in regio’s waar telers niet kunnen beregenen. Soms is er geen zoet water beschikbaar, zoals in het zuidwestelijk kustgebied. Elders houden waterschappen de vinger aan de pols. In grote delen van Noord-Brabant is al een verbod op beregenen met slootwater van kracht.
Naar verwachting vallen er vanaf maandag wat buien. Veel soelaas zullen die niet geven. De beregeningsinstallaties blijven voorlopig volop draaien – waar dat kan en mag.