Kerk & religie
HHK presenteert brochure: „Met Paulus meezuchten om het behoud van Israël”

De Hersteld Hervormde Kerk (HHK) heeft haar visie op Israël samengevat en toegelicht in een nieuwe brochure. De „diepste bedoeling” daarvan is dat gemeenteleden „met Paulus gaan meezuchten om het behoud van Israël”.

Op de generale synode van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK), vrijdag in Lunteren, werd de brochure ”Israëlvisie” gepresenteerd. beeld Niek Stam
Op de generale synode van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK), vrijdag in Lunteren, werd de brochure ”Israëlvisie” gepresenteerd. beeld Niek Stam

De 59 bladzijden tellende brochure ”Israëlvisie” werd vrijdag in Lunteren op de generale synode van de HHK gepresenteerd. Het boekje is gebaseerd op het in 2021 verschenen document ”Tot een getuigenis”, waarin de kerk haar visie op Israël in vijftien stellingen samenvat. In de nieuwe brochure worden die stellingen overgenomen en nader toegelicht.

Ds. R. van de Kamp, voorzitter van de commissie Israël van de Hersteld Hervormde Kerk, schrijft dat de brochure voornamelijk is bedoeld voor gemeenteleden die meer over Israël willen weten. De kerk hoopt dat daarmee „de liefde voor Israël zal worden aangewakkerd”.

Landbelofte

De Hersteld Hervormde Kerk spreekt in de brochure onder meer uit dat God „omwille van het verbond met Abraham” de landbelofte in stand houdt, al laat de precieze invulling hiervan zich „niet eenvoudig vaststellen”.

De terugkeer van de Joden naar het land van de vaderen –de in 1948 opgerichte staat Israël bestaat 75 jaar– wordt een „opmerkelijk gebeuren in de wereldgeschiedenis” genoemd. „Het heeft de Heere behaagd om Zijn plan uit te voeren en Zijn beloften te vervullen en daarbij gebruik te maken van het zionistische streven.”

Ds. F. van Binsbergen uit Rotterdam-Kralingseveer schrijft over Gods trouw aan Israël: „Hoewel ik de boodschap van de noodzaak van geloof en bekering met Christus als enige Weg tot behoud aan het Joodse volk geheel onderschrijf, blijft de verbondsrelatie tussen de Heere en Zijn volk onopgeefbaar. Laat die spanning van wat God belooft en wat wij ervan waarnemen maar blijven bestaan.”

Ontmaskeren

De HHK vindt dat de kerk geroepen is om antisemitisme „te ontmaskeren als haat tegen de God van Israël”. Het ontkennen dat de zaligheid uit de Joden is (Johannes 4:22b), is volgens ds. Van de Kamp „al een vorm van antisemitisme”. Het krachtigste middel tegen het antisemitisme is het gebed, vindt de predikant uit Opheusden. „Het gebed moet zijn of de Heere Zijn volk wil beschermen en bewaren, want het is Zijn volk en Hij heeft Zijn volk niet verstoten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer