Buitenland
Met de tropische stormen komen in Peru ook de muggen

Tropische stormen brengen Francisca Sosa (45) meer dan alleen hemelwater. Het regenseizoen in Peru zorgt voor talrijke broedplaatsen voor muggen. Die leggen eitjes in bijvoorbeeld oude autobanden of lege blikjes met daarin een laagje stilstaand water.

beeld AFP, Ernesto Benavides
beeld AFP, Ernesto Benavides

Het gevolg is een ware plaag. Met het denguevirus besmette muggen maken duizenden slachtoffers. Het Zuid-Amerikaanse land heeft te kampen met de ergste uitbraak van knokkelkoorts ooit. Het dodental is tot boven de 200 gestegen, met meer dan 130.000 geregistreerde gevallen, maakte het ministerie van Volksgezondheid vorige week bekend. De overheid heeft de noodtoestand in bijna het hele land afgekondigd.

De gezondheidsautoriteiten wijzen naar El Niño als een van de belangrijkste oorzaken van de toename van het aantal gevallen. Dit weerfenomeen houdt in dat het water in de Stille Oceaan warmer is dan gemiddeld. Dat leidt weer tot meer tropische stormen, regen en overstromingen. En dus ook meer muggen.

De meeste dodelijke slachtoffers zijn te betreuren in het noorden van Peru. Dat is ook waar de 45-jarige Sosa woont. Haar vader –links van zijn dochter gelegen op bed– heeft op dit moment geen muskietennet nodig. Hij is al besmet met de infectieziekte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Nieuws in beeld

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer