„Opwarming aarde over tien jaar onomkeerbaar”
De grote industrielanden, verenigd in de G-8, hebben nog tien jaar de tijd om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Daarna is het te laat en is de opwarming van de aarde onomkeerbaar. Werk aan de winkel voor de Britse premier Blair, die de voorzittershamer van de G-8 hanteert.
Deze waarschuwing komt uit het rapport ”Meeting The Climate Challenge” dat maandag verscheen. De samenstellers, onder wie politici, zakenmensen en academici uit diverse landen, waarschuwen beleidsmakers in de hele wereld dat er onvoorspelbare rampen aankomen als de temperaturen 2 graden Celsius hoger worden dan de gemiddelde temperatuur in de wereld in 1750, voor de industriële revolutie. Op dit moment is de temperatuur al 0,8 graad hoger dan toen.
„Boven de 2 graden extra stijgt het risico voor menselijke gemeenschappen en ecosystemen aanzienlijk”, aldus de opstellers van het rapport. Zij waarschuwen voor „abrupte, versnelde, niet langer te beheersen klimaatveranderingen.” Voortekenen hiervan zijn het smelten van de ijskap in Groenland en het westen van Antarctica en het verdwijnen van de warme Golfstroom.
Het rapport stelt voor een zogenaamde G-8-plusgroep op te richten, bestaande uit de industrielanden en andere belangrijke economieën, zoals China, om tot een gezamenlijke aanpak te komen. De industrielanden moeten volgens de opstellers er ook voor zorgen dat zij in 2025 een kwart van hun energie uit duurzame bronnen halen, bijvoorbeeld biobrandstoffen. In 2010 moeten ze tweemaal zo veel als nu investeren in alternatieve energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie en waterstof. Bovendien moeten de landbouwsubsidies worden overgeheveld van voedselgewassen naar biobrandstoffen.
Volgens PvdA-Tweede-Kamerlid Samson is de korte termijn die de opstellers noemen opvallend. „Tot nu toe was de opvatting dat deze temperatuurstijging met een kans van 50 procent op zou treden bij een CO2-concentratie in de atmosfeer van 0,045 procent. Dat betekende ook dat er 50 procent kans was dat de temperatuurstijging boven deze 2 graden uit zou komen.
Op basis van de laatste gegevens over de gevoeligheid van het klimaat zeggen de samenstellers van het rapport: „Dit risico kunnen we niet nemen, want 2 graden stijging is al dramatisch. De grens ligt bij 0,04 procent.” We zitten nu op 0,038. Elk jaar stijgt de concentratie met 0,0002 procent, dus de kritieke grens bereiken we over tien jaar.”
Samson hoopt dat het rapport invloed heeft op het beleid van de industrielanden. „Het is in ieder geval een steuntje in de rug. Maar de VS werken niet eens mee aan het Kyoto-verdrag, en dat stelt eigenlijk weinig voor. Naar aanleiding van dit rapport zullen er nog strengere maatregelen genomen moeten worden.”
Zowel onderzoek naar duurzame energie als het overdragen van duurzame technologieën is volgens Samson heel belangrijk. „China is een opkomende economie, maar per hoofd van de bevolking gebruikt het slechts 10 procent van wat wij opmaken. Er zijn echter wel heel veel Chinezen en het is van groot belang daar nu al maatregelen te treffen.”
Samson verwacht veel van de Britse premier Blair in het krijgen van de steun van de VS. „Als Amerika niet meedoet, is het onherroepelijk verloren.” Blair heeft inmiddels beloofd tijdens zijn termijn als G-8-voorzitter de problematiek van klimaatverandering prioriteit te geven.