Eerst veel regen, nu droogte, hitte en veel wind: aardappel- en uienoogst in gevaar
Het natte voorjaar, de droogte van de laatste weken en de harde wind bedreigen de aardappel- en uienoogst, meldde het AD deze dinsdag. Bouwvakkers houden het vooralsnog goed uit in de hogere temperaturen.
Hoeveel schade de droogte precies gaat veroorzaken zal later blijken. Boeren zijn volop bezig om hun akkers te beregenen. Ze doen dat zo lang als mogelijk is. Als de droogte aanhoudt, dreigt een verbod om water uit de grond te onttrekken. Dat zal eerst op de hogere zandgronden in Brabant, Limburg en delen van Gelderland zijn. Later wellicht ook in andere delen van Nederland.
Sjoerd Heestermans, vicevoorzitter van de Nederlandse Akkerbouwbond en zelf boer in het Zeeuwse Tholen heeft het over een worstcase-scenario, vooral voor de oogst van uien en aardappelen. Door het natte voorjaar konden telers pas laat het land op. Aardappelen worden een jaar eerder gekweekt, en daarna gekoeld opgeslagen. Vanaf maart moeten ze vervolgens de grond in, maar door het natte weer lukte dat niet.
De bouwsector in Nederland ondervindt nog geen problemen door het warme weer van de afgelopen tijd. Dat laat een woordvoerder van brancheorganisatie Bouwend Nederland weten. Volgens hem wordt wel wat vaker gepauzeerd en „krijgen bouwvakkers af en toe een ijsje”.
Hij stelt dat werken met warm weer er toch een beetje bijhoort in de bouw. „Ik krijg geen signalen van grote problemen met werk. Het is nog niet zo extreem heet dat extra maatregelen worden genomen. Werkzaamheden worden misschien wel iets anders ingepland.”
Bouwend Nederland heeft een lijst met maatregelen voor werken in extreme hitte om verbranding of uitdroging te voorkomen. Zo moet er voldoende koel drinkwater op bouwplaatsen beschikbaar zijn of worden werktijden aangepast, bijvoorbeeld door een tropenrooster waarbij bouwvakkers vroeger beginnen en eerder stoppen met hun werk. Ook het plaatsen van extra ventilatoren en het aanpassen van kleding, bijvoorbeeld door het gebruik van koelvesten, behoren tot de mogelijkheden. Verder worden apparaten die veel warmte afgeven zoveel mogelijk uitgezet en werken de bouwvakkers zoveel mogelijk in de schaduw.
Daarnaast zijn werkgevers verplicht zonnebrandcrème op de bouwplaats beschikbaar te stellen. Werknemers moeten hier ook gebruik van maken of een zelf meegebrachte zonnecrème gebruiken.