Zeldzame vogels door droogte vaker waargenomen in Nederland
Door de drooggevallen natuurgebieden in onder meer Spanje zijn vogels doorgetrokken naar het noorden. Zeldzame vogels als de bijeneter en de steltkluut worden deze lente in grotere aantallen dan normaal in Nederland aangetroffen.
Dat schrijft NU.nl maandag.
De vogels overwinteren in Afrika en komen na duizenden kilometers vliegen aan in Zuid-Europa. Daar broeden ze in moerasgebieden. Maar door de hevige droogte daar treffen ze natuurgebieden aan waar nauwelijks water staat.
Het Zuid-Spaanse Coto de Doñana is een van die gebieden. Normaal gesproken is het een moerasgebied vol met voedsel, maar nu is het er droog. Dus vliegen de vogels door naar het noorden. In de Nederlandse moerasgebieden treffen ze wel voedselrijk water aan.
In bijvoorbeeld de Biesbosch, het Naardermeer en de Weerribben-Wieden worden de laatste weken veel zeldzame vogels gezien. „Overal in Nederland zie je steltkluten voorbij komen. En dat is niet normaal”, vertelt Ronald Messemaker, boswachter van Natuurmonumenten in De Wieden, tegen NU.nl. „Een prachtige soort, maar het zegt wel iets over de situatie in het zuiden.”
Ook de bijeneter, een kleurrijke vogel die normaal gesproken niet vaak in Nederland wordt gezien, is de afgelopen weken veelvuldig waargenomen. Het is een vogel die van insecten leeft en door de droogte zijn die er minder in Zuid-Europa.
Andere waarnemingen in de laatste weken betreft onder meer hoppen en orpheusspotvogels. Volgens Messemaker vliegen er daarnaast meer uitheemse roofvogels dan normaal boven Nederland. Het gaat daarbij om de grijze wouw en de slangenarend.
De komst van de vogels is mooi voor vogelliefhebbers. Die hoeven nu niet naar Zuid-Europa te reizen om bepaalde soorten te zien. Tegelijk is de boswachter ook bezorgd. “„Ik houd ook de realiteit in de gaten. Als de broedtijd aanbreekt en er is geen geschikte plek, kan er bij vogels stress ontstaan. Daar ben ik wel bezorgd over.”