Zorgen over Israël als koploper op AI-gebied
Ook in Israël woedt het debat over voor- en nadelen van kunstmatige intelligentie (AI). Toplieden van techbedrijven én premier Benjamin Netanyahu willen dat het land een leidende positie inneemt in het ontwikkelen van AI-toepassingen. Maar geestelijk leiders vinden dat niet zo’n bijster goed idee.
Sinds jaar en dag staat Israël bekend om het ontwikkelen van hoogwaardige technologie. Vooral Tel Aviv telt honderden start-ups, waar geavanceerde producten worden ontworpen en geproduceerd, die hun weg vinden in tal van toepassingen wereldwijd.
Leiders van techbedrijven die zich met kunstmatige intelligentie bezighouden willen dat Israël het voortouw neemt in het onderzoek naar nieuwe mogelijkheden op dit terrein. Veel van deze ondernemingen, zoals Apple, Microsoft en Intel hebben al vestigingen in de Joodse staat. Tijdens een bijeenkomst begin deze week in Tel Aviv benadrukte topman Sam Altman van OpenAI dat Israël een „enorme rol” kan vervullen in de AI-revolutie die de wereld transformeert.
Hij bracht zijn opmerkingen hoogstpersoonlijk over aan Netanyahu. Die belde vervolgens met Elon Musk, topman van onder andere SpaceX, Twitter en Tesla. Die vertelde de premier eveneens dat Israël „een belangrijke wereldspeler” op dit gebied kan zijn en prees de Joodse staat als „hightech supermacht”. Kort daarop deed Netanyahu een officiële verklaring uitgaan, waarin hij aandrong op het snel uitstippelen van nationaal beleid ten aanzien van kunstmatige intelligentie.
Geestelijke leiders in Israël bekijken de ontwikkelingen rond AI met argusogen. Israel Hayom berichtte onlangs over rabbijn Avraham Stav die ChatGPT vroeg om een preek voor hem te schrijven. Die preek kwam er, zelfs in prachtige bewoordingen, maar miste ten enenmale de spirituele diepgang die een voorganger erin zou leggen. „Oppervlakkige inhoud in een cellofaanverpakking”, aldus Stav, die waarschuwde dat „er een dag zal komen dat kunstmatige intelligentie zal uitmaken wat waarheid is”.
Volgens Stav hebben de ondernemingen die zich met kunstmatige intelligentie bezighouden primair een winstoogmerk met het ontwikkelen van nieuwe toepassingen. Daarom zijn zij erop gericht dat hun producten altijd antwoord op vragen geven, ook als dat fout blijkt te zijn.
Hij is niet de enige die zich zorgen maakt over AI-toepassingen. Rabbijnen van de chassidische Skver-beweging deden ChatGPT onlangs in de ban. „Kunstmatige intelligentie biedt opening aan alle soorten gruwelen, ketterij en ongelovigheid, zonder grenzen”, citeerde Israel Today uit een verklaring van de geestelijken.
Rabbijn Mordechai Dovid Unger ging nog een stap verder. Hij waarschuwde dat AI tot een soort god zou kunnen worden verheven. In plaats van zich tot hun Schepper te wenden, zal deze nieuwe vorm van intelligentie juist mensen van het geloof af trekken, aldus Unger.