Kustwachthelikopter inzetbaar tijdens onderhoud Haringvlietbrug
De kustwachthelikopter kan worden ingezet om patiënten in noodgevallen te vervoeren van het ene naar het andere ziekenhuis, nu de Haringvlietbrug vanwege onderhoud bijna twee maanden dichtgaat voor al het verkeer, dus ook voor ambulances. Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) meldde vrijdag dat inzet mogelijk is voor specialistische behandelingen die niet kunnen worden uitgesteld.
De Haringvlietbrug verbindt West-Brabant en Goeree-Overflakkee met de Hoeksche Waard en de regio Rotterdam. De brug is vanaf vrijdagavond 22.00 uur tot 4 augustus 23.00 uur helemaal dicht voor al het verkeer. Hierdoor bestaat de kans dat ambulances met patiënten in files komen. Die patiënten zouden in levensgevaar kunnen komen. Om dit te voorkomen kan de kustwachthelikopter worden ingezet.
De afspraken zijn gemaakt met de ambulancediensten Zuid-Holland Zuid, Zeeland, Midden-West-Brabant en Rotterdam-Rijnmond. De vier betrokken ambulancediensten treffen voor de duur van de werkzaamheden ook andere maatregelen, met name op het gebied van het spreiden van ambulances. Zo staan diverse ambulances tijdelijk gestationeerd op andere oevers of eilanden dan waar ze normaal staan.
Aan elke inzet van de helikopter zijn twee voorwaarden verbonden: de ontstane noodsituatie moet samenhangen met hinder als gevolg van de brugafsluiting én de patiënt moet in direct levensgevaar zijn. De 112-meldkamer maakt die afweging in overleg met betrokken artsen en ambulancecollega’s op de grond. De 112-meldkamer vraagt bij het Kustwachtcentrum in Den Helder vervolgens de helikopterassistentie aan.
Op de helikopter werken standaard vijf mensen, onder wie altijd al een ambulanceverpleegkundige.