Binnenland

Eerste uitgenodigde vluchtelingen binnen

Een eerste groep van 57 zogeheten uitgenodigde vluchtelingen uit Afrika kwam maandagavond aan op Schiphol. Medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hadden hen in november geselecteerd in opvangkampen van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Uganda.

ANP
25 January 2005 09:52Gewijzigd op 14 November 2020 02:09
SCHIPHOL – Een eerste groep van 57 zogeheten uitgenodigde vluchtelingen uit Afrika kwam maandagavond aan op Schiphol. De meeste vluchtelingen die zijn uitgekozen komen uit Burundi, Congo en Sudan en maken deel uit van in totaal 150 geselecteerde vluchte
SCHIPHOL – Een eerste groep van 57 zogeheten uitgenodigde vluchtelingen uit Afrika kwam maandagavond aan op Schiphol. De meeste vluchtelingen die zijn uitgekozen komen uit Burundi, Congo en Sudan en maken deel uit van in totaal 150 geselecteerde vluchte

De meeste vluchtelingen die zijn uitgekozen komen uit Burundi, Congo en Sudan en maken deel uit van in totaal 150 geselecteerde vluchtelingen die in Nederland asiel krijgen. Onder de Afrikanen die nu naar Nederland kwamen, zijn vier vluchtelingen die om medische redenen met hun familieleden naar ons land mochten komen. Ook zijn er zes alleenstaande minderjarigen onder de vluchtelingen.

De Afrikanen kwamen met een lijnvlucht vanuit de Keniaanse hoofdstad Nairobi aan op Schiphol. Daar werden ze opgewacht door vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid, onder wie directeur P. Veld van de IND en directeur N. Albayrak, directeur van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Iedereen kreeg een hand en werd welkom geheten in Nederland.

Bijna de helft van de groep bestaat uit kinderen. Sommige gezinnen bestaan uit acht of negen personen.

Nog wat onwennig schuifelden ze, sommigen met mutsen of sjaals, na aankomst naar een speciale ruimte voor een intakegesprek en een verblijfsvergunning.

„Dat is een formaliteit”, aldus Veld van de IND. „Zij moeten de gewone asielprocedure doorlopen, net als alle andere vluchtelingen. Maar de selectie is al gebeurd in Uganda. Zij voldoen aan alle criteria om als vluchteling in Nederland te blijven.”

Voor Dafir uit Somalië is dit „een heel gelukkige dag. Het leven is goed hier. Goed onderwijs, goede medische voorzieningen.” Na de formaliteiten vertrokken de vluchtelingen naar opvangcentra van het COA in Utrecht en Flevoland.

De komst van de vluchtelingen is het gevolg van het nieuwe hervestigingsbeleid voor uitgenodigde vluchtelingen van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie), dat sinds januari geldt. Daarbij gaan de betrokken instanties zelf naar de landen toe om in overleg met de UNHCR de vluchtelingen op te halen.

VluchtelingenWerk Nederland is blij met de komst van de eerste groep, maar tekent daarbij aan dat de overheid tot nu toe te weinig doet om de integratie van deze vluchtelingen te laten slagen. De organisatie wijst erop dat ze eerst gemiddeld negen maanden in een asielzoekerscentrum moeten zitten. „Nederland is het enige Europese land dat uitgenodigde vluchtelingen niet meteen een woning aanbiedt.”

Volgens Veld worden de vluchtelingen meteen voorbereid op een toekomst in Nederland. „Bij het COA beginnen ze woensdag met inburgeren.” Na hun verblijf in het opvangcentrum kunnen ze naar een woning, maar dat is mede afhankelijk van het aanbod bij gemeenten.

De komende twee maanden komen de andere vluchtelingen uit het Ugandese vluchtelingenkamp naar Nederland. Een tweede IND-missie, naar Ecuador, staat begin maart op het programma. In het Zuid-Amerikaanse land zitten in opvangcentra veel Colombianen die het geweld in eigen land zijn ontvlucht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer