Koninklijk Huis

Alois van Liechtenstein is roerganger in een dwergstaat

Hij regeert al bijna twintig jaar als vorst, maar is het niet. Nog niet. Zondag wordt erfprins Alois van Liechtenstein 55 jaar.

L. Vogelaar
6 June 2023 14:17
Erfprins Alois en prinses Sophie van Liechtenstein op 6 mei bij de kroning van de Britse koning Charles. beeld EPA, Andy Rain
Erfprins Alois en prinses Sophie van Liechtenstein op 6 mei bij de kroning van de Britse koning Charles. beeld EPA, Andy Rain

Prins Alois is volgende maand dertig jaar getrouwd met hertogin Sophie uit het Duitse Beieren. Ze kregen drie zoons en een dochter. Oudste zoon Joseph Wenzel is tweede in de rij voor de troonsopvolging in het Alpenlandje, dat ligt ingeklemd tussen Zwitserland en Oostenrijk.

Sinds 15 augustus 2004 is Alois regent van Liechtenstein, maar hij neemt de titel van vorst pas over wanneer zijn vader, Hans Adam II, overlijdt. Hans Adam was nog maar 59 toen hij terugtrad. Dat gebeurde juist in de tijd dat hij nog meer macht kreeg dan hij al had. De vorst van het miniatuurlandje in de Alpen mag het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Toen hij meer bevoegdheden wilde, zei 56 procent van de bevolking: Nee. Dan ga ik weg, zei de vorst. Niet dat hij wilde aftreden, maar hij dreigde wel naar buurland Oostenrijk te verhuizen. De Liechtensteiners zwichtten: twee derde stemde in 2003 voor de grondwetswijziging die de vorst meer macht toekende.

Het is dus vooral zijn zoon die ervan profiteerde. Die mag als waarnemend vorst zich bemoeien met de benoeming van rechters, het veto uitspreken over wetten die het parlement aannam en zonder opgaaf van reden het kabinet naar huis sturen.

Vorstelijk vermogen

De dwergstaat waar dit allemaal gebeurt, is maar 24 kilometer lang en 161 vierkante kilometer groot. Er wonen nog geen 40.000 mensen.

Erfprins Alois ontving een militaire opleiding in Engeland en studeerde aan de universiteit in het Oostenrijkse Salzburg. Hij werkte bij een accountantskantoor in Londen, maar kwam in mei 1996 terug naar de Liechtensteinse hoofdstad Vaduz om het enorme vermogen van de vorstelijke familie te beheren. Acht jaar later droeg zijn vader het dagelijks bestuur van het land aan hem over.

Homohuwelijk

In 2011 dreigde Alois zijn vetorecht te gebruiken als de kiezers tijdens een referendum voor legalisering van abortus zouden kiezen. Dat deed de bevolking –70 procent is rooms– overigens niet.

In augustus vorig jaar zei Alois invoering van het homohuwelijk niet als groot probleem te zien. Prompt vroegen 23 van de 25 parlementsleden de regering met een wetsvoorstel te komen dat het huwelijk voor paren van gelijk geslacht mogelijk maakt. De aartsbisschop van Vaduz, Wolfgang Haas, vond dat besluit principieel verwerpelijk. Daarom gelastte hij de openingsmis van het parlementsjaar af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer