Vertegenwoordigers Groningen bieden petitie aan vooraf aan debat
Vertegenwoordigers van Groningse gemeenten en de provincie hebben dinsdag in het Tweede Kamergebouw een petitie aangeboden namens alle Groningse gemeenteraden, Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten. Zij doen hiermee een beroep op de Kamerleden om gezamenlijk stelling te nemen in het debat over het parlementaire enquêterapport over de aardgaswinning later op de dag.
„Het is belangrijk dat de Kamer eensgezind optreedt en de partijpolitiek loslaat”, aldus een van de aanbieders van de petitie. GroenLinks-voorman Jesse Klaver laat bij de ontvangst van de petitie weten het daarmee eens te zijn. „Laten we er Kamerbreed voor zorgen dat er een aanpak komt voor Groningen die werkt en Groningers kan helpen”.
Klaver verwacht dat het een heftig debat wordt. BBB-leider Caroline van der Plas denkt dat ook. „Dit is al de zoveelste noodkreet van de Groningers, het is al zo lang gaande. Ik ben vooral benieuwd naar wat we nu gaan doen. Aan de oppositie zal het niet liggen.”
Er is nog een groep Groningers onderweg naar Den Haag om het debat te volgen. Een woordvoerder van de Groninger Bodem Beweging liet eerder weten dat een bus met veertig à vijftig mensen naar Den Haag gaat. Met hun aanwezigheid willen ze de druk opvoeren en de parlementariërs duidelijk maken dat het nu echt tijd is voor verandering. Ook de Groningse politici zijn aanwezig bij het debat.
De enquêtecommissie concludeerde eind februari dat de overheid decennialang te weinig aandacht had voor de Groningers en financiële en economische belangen voorrang gaf. Het kabinet heeft daardoor een „ereschuld” in te lossen aan de regio, aldus de commissie. Het kabinet kondigde daarop een lange lijst verbetermaatregelen en miljarden voor de regio Groningen af. Groningers vinden de maatregelen echter onvoldoende. Ook de Nationale Ombudsman en het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) zijn kritisch.