Kerk & religie

Raad van Kerken: Verdeel asielzoekers eerlijker over alle steden en dorpen

Alle steden en dorpen moeten naar rato van hun aantal inwoners mensen opvangen die in Nederland asiel willen aanvragen. Daarmee kan worden voorkomen dat er opnieuw asielzoekers buiten moeten slapen, zoals vorig jaar in Ter Apel gebeurde.

Redactie kerk
6 June 2023 13:25
In de zomer van 2022 sliepen asielzoekers in het Groningse Ter Apel buiten. Onder meer de Raad van Kerken wil voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. beeld Carel Schutte
In de zomer van 2022 sliepen asielzoekers in het Groningse Ter Apel buiten. Onder meer de Raad van Kerken wil voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. beeld Carel Schutte

De Raad van Kerken (RvK) steunt een daartoe opgesteld plan van de Initiatiefgroep Huisvesting Asielzoekers Nederland. „Met ongeveer 30 opvangplekken per 10.000 inwoners zijn Nederlandse gemeenten in staat om asielzoekers op menselijke wijze, zonder buiten slapen en heen en weer sturen, op te vangen”, aldus de RvK in een maandag geplaatste verklaring op zijn website.

Het zogeheten Plan KAN (Kleinschalige Asielopvang in Nederland) is recent uitgewerkt door dr. Carolus Grütters van de Radboud Universiteit. De RvK zegt „vanuit de ruime ervaring die kerken hebben met de opvang van asielzoekers” dit plan te steunen. „Plan KAN is eerlijker en zowel voor de asielzoekers als voor de lokale gemeenten praktischer en haalbaarder dan de aankomende spreidingswet”, stelt de Raad van Kerken. Wanneer het plan wordt uitgevoerd, „zijn we verlost van het gesleep met asielzoekers alsof het pakketjes zijn”, zegt Ineke Bakker, voorzitter van de werkgroep vluchtelingen van de RvK. Ze roept kerkelijke gemeenten op het plan te bestuderen en onder de aandacht te brengen van gemeentebesturen.

Kansloze asielzoekers

Plan KAN bevat ook een voorstel voor „een snellere behandeling van asielverzoeken”. De opstellers noemen het van belang dat „evident kansloze asielzoekers” niet langer dan strikt noodzakelijk in de opvang verblijven. „Het vertrek van afgewezen asielzoekers hoort daarbij.” Door een versnelling van de procedure en het daadwerkelijk laten terugkeren van vreemdelingen die geen recht op een verblijfsvergunning hebben, wordt ook „de overlast, die door een klein deel van hen wordt veroorzaakt, beperkt”.

De Initiatiefgroep Huisvesting Asielzoekers, waarbij onder meer de interkerkelijke Stichting Inlia uit Groningen is betrokken, heeft het plan recent tijdens een rondetafelgesprek onder de aandacht gebracht van de Tweede Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer