Rooms-katholieke Lucaskerk in Den Bosch-Zuid wordt toch verkocht
De rooms-katholieke Lucaskerk in Den Bosch-Zuid wordt toch verkocht. Gedeeld gebruik van het gebouw blijkt niet mogelijk.
Het bestuur van de Mariaparochie voor Den Bosch en omgeving heeft de afgelopen maanden laten onderzoeken of de kerkruimte zou kunnen worden behouden als een deel van het pand zou worden ingericht als gezondheidscentrum en een ander deel als gemeenschapshuis.
„Op zich een aantrekkelijke combinatie van activiteiten”, aldus het bestuur. „Bouwtechnisch waren er geen bezwaren, maar het financiële risico bleek –voor ons en ook voor het bisdom– te groot. De benodigde investering voor dit plan zou zich op de lange termijn niet terugbetalen.”
Omdat er minder kerkgangers en beschikbare priesters zijn en de financiële mogelijkheden mede daardoor beperkter worden, worden ook de Annakerk in Den Bosch-West, de Annakerk in Hintham en later mogelijk de Willibrordkerk in Maaspoort afgestoten. De kathedrale Sint Jan in Den Bosch is geen onderdeel van de parochie.
De volledige Bossche gemeenschap van de Mariaparochie zal op den duur onderdak krijgen in de Sint Cathrien in het centrum van de stad. Voor deze kerk is gekozen om de ruimte die het gebouw samen met pastorie en patronaatszaal biedt aan een veelheid van activiteiten. Het is ook de kerk met –naast de Sint Jan– de meeste uitstraling, aldus het parochiebestuur.
In Rosmalen krijgen de gemeenschappen rond de Laurentiuskerk en de Lambertuskerk samen een plek in de Lambertuskerk. De kerk van Empel kan, gezien de vitaliteit van de gemeenschap en de gezonde financiële basis, nog lange tijd openblijven.
Voor de toekomst heeft het parochiebestuur een missionair beleidsplan opgesteld met een veelzijdig aanbod van vieringen, ook op locatie in buurtkamers, en verdieping en toerusting voor jong en oud „om de rijkdom van het christelijke geloof opnieuw te leren kennen”. De parochie wil verder meer actief en zichtbaar zijn in de samenleving.